AKTUELNO

U toku su konsultacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Vlade i najbližim saradnicima oko odluke da li će se ići u Brisel ili ne.

Pored toga, predstavnici Makedonije se razmišljaju da ne idu zbog tretmana Evropske unije prema njima.

Predsednik Vučić i premijer Albanije Edi Rama žele da se solidarišu pa će sutra da objave odluku.

Pre definitivne odluke, Vučić, Rama i makedonski premijer Dimitri Kovačevski još jednom će razgovorati kako bi se usaglasili.

- Razgovarao sam jutros sa Edi Ramom i Dimitrom Kovačevskim o predstojećem samitu EU-Zapadni Balkan u Briselu. Dogovorili smo se da ćemo, nakon konsultacija sa našim vladama i savetnicima, sutra u podne objaviti odluku o tome da li ćemo prisustvovati ovom skupu. Razmenili smo mišljenja i o budućim koracima naše inicijative Otvoreni Balkan – sajmu vina, koji će okupiti najbolje vinare iz regiona, kao i o narednom sastanku na kojem ćemo razmotriti brojna pitanja od interesa za naše građane. Zajedno se borimo za jasnu perspektivu Zapadnog Balkana, još jaču saradnju i bolje povezivanje - objavio je danas predsednik Aleksandar Vučić na instagramu.


Informaciju o razgovorima objavio je na Fejsbuku i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

- U susret predstojećem samitu EU-Zapadni Balkan, danas smo održali vanredni sastanak na temu Otvorenog Balkana zajedno sa mojim kolegama Aleksandrom Vučićem i Edijem Ramom.Razgovarali smo o nacionalnim pozicijama svake od zemalja, regionalnim perspektivama kao i dinamici procesa evropskih integracija. Dogovorili smo se da posle dodatnih internih konsultacija, sutra ujutru, donesemo konačnu odluku o našem učešću na Samitu EU-Zapadni Balkan u Briselu - napisao je on i dodao:

- Razgovaramo i o nekoliko tema koje su važne za region i pokrenuli smo inicijativu za Agenciju za privlačenje investicija na otvoreni Balkan, koja će omogućiti dodatni ekonomski razvoj regiona. Tema je bila predstojeći sajam hrane, vina i turizma koji će se održati u Beogradu, kao i nekoliko drugih tema koje su proizašle iz poslednjeg samita Otvoreni Balkan održanog u Ohridu.

Autor: