AKTUELNO

Dvadesetog juna u svetu se obeležava dan snage, hrabrosti i istrajnosti 21,3 miliona izbeglica, od kojih je skoro polovina dece. Svake godine na ovaj dan svetska pažnja se usmerava na položaj izbeglih i raseljenih osoba širom sveta, na razloge zbog kojih napuštaju svoje zemlje i na poteškoće sa kojima se suočavaju u zemljama koje im pruže utočište.

Miodrag Linta, predsdnik Saveza Srba iz regiona, kaže da je ono što je konstanta u prethodnih 27 godina, jeste da ne postoji politička volja kod bošnjačkih, hrvatskih i albanskih vlasti da se reši pitanje prognanih, i proteranih građana sa tih prostora.

Foto: TV Pink Printscreen

- Puno je licemerja! Imamo primere nevladinih organizacija, koji su u funkciji njihovih politika. Navešću nekoliko primera, kršenja prava, preko 10.000 porodica gde su u nizu Hrvatskih gradova kuće minirane, a tu nije bilo dejstava, neisplaćena dinarska štednja... Imamo brojne primere, krađe srpskih kuća, primere nezakonite seče šuma koje su u vlasništvu Srba. Toga imamo i u BiH takođe. Ubistvo Srpkinje u selu pored Visokog, skrnavljenje crkava, nezakonita ispaša srpskih livada od strane Bošnjaka i Hrvata - navodi Linta.

Govoreći o bivšem režimu, kada je na vlasti bio Boris Tadić, Linta kaže da tadašnji predsednik nije umeo da se bori za bitna pitanja, te je zato, sadašnju vladu sačekao niz problema i nerešenih stambenih pitanja kada su u pitanju izbeglice.

- Srbija danas insistira na dijalogu, a za to je neiphodan Bečki dogovor. Tu imamo nekoliko aneksa, od kojih je najbitniji aneks sedam. Dakle, važno je praviti izveštaje, ukazivati na želju sa dijalogom, jer je to ključ rešavanja ovako važnog problema - ponovio je Linta.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oko 12.000 izbeglih porodica z Hrvatske nije dobila rešeno stambeno pitanje. Na sastanku na kom je bila Brnabić, ona je obećala da će biti rešeno stambeno pitanje za te prodice. Posle su održana i dva radna sastanka gde se takođe govorilo o problemu stanovanja. Dakle, imamo puno poverenje da će se to pitanje rešiti, kao i ono najvažnije, vezano za integracije - rekao je Linta.

Autor:

#Ana Brnabić

#Međunarodni dan izbeglica

#Miodrag Linta