AKTUELNO

Komentarišući pritiske i uslove koje Evropska unija postavlja pred Srbiju, kako zbog Kosova i Republike Srpske, tako i zbog ne uvođenja sankcija Rusiji, Nikola Šainović, bivši premijer SRJ, rekao je za Novo vikend jutro Jovane Jeremić na TV PINK da to sve predstavlja kontinuitet pokušaja rušenja Srbije.

- Do sada se razgovaralo statusno neutralno, Kosovo je bilo sa „zvezdicom“ i na tom principu smo razgovarali sa EU. Sada oni vidno zaoštravaju svoju politiku prema Srbiji. Kada se nešto desi u svetu, Evropa, koja ne može da se suprostavi velikima, mora da sluša Ameriku i da trpi Rusiju, ona prema nama pokazuje oštrinu – rekao je Šainović.

Kako kaže, bacaju u vodu 20 godina pregovaranja. Dodaje da treba da se zapitaju šta su evropske vrednosti, da li su to vrednosti u kojima se potpisuje sporazum, koji se zatim krši.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja mislim da mi treba da vodimo računa o sebi, gledajući celinu tog problema – rekao je Šainović.

Novinar i analitičar Tomislav Kresović, rekao je da nema pravila, da je srušen međunarodni poredak, kao i da briselski sporazum ne postoji.

- On je samo uticao da Srbija izgubi deset godina svog stava i svojih interesa na KiM, na institucije koje smo dole imali. Ovde se sada ide đonom, SAD pritiska Nemačku sve više. Vrlo je jasno da se Evropa sada zbog svega što se dešava cepa, kako ekonomski, tako i interesno i strateški – rekao je Kresović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, Dodik je svojim odlaskom u Moskvu, susretom sa Putinom, srušio balkanski zid sankcija prema Rusiji, paralelno uvodeći sankcije.

- Evropa nema državnike, ima političare i menadžere ali nema državnike. Srbija će biti pod pritiskom, ali u isto vreme, on će trajati još 3 do 4 meseca. Oktobar će biti ključni mesec u kojima će mnoge zemlje razmišljati šta da rade sa sankcijama, moraće da razmisle šta će da rade na dalje – rekao je Kresović.

Branko Branković, bivši diplomata, dodao je da nikada kao do sada nije decidno rečeno da se od Srbije traži da prizna Kosovo, i dodaje da je činjenica da se Evropa nalazi u velikoj muci, kao i da nema jedinstvo u mnogo čemu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Uloga SAD se ovde velikim koracima ulazi u Evropu preko Nemačke. Ono što Šolc govori isključivo je odraz američke politike, i to je pobudilo i u samim evropskim zemljama šta i kako i dokle treba da trpe određeni pritisak – rekao je Branković.

Kako kaže, polako počinju da se vide neke konture Evrope kao takve. Makron je, dodaje, rekao da Evropa mora da napravi neku svoju bezbednost.

Autor:

#Novo jutro