AKTUELNO

Japanska kompanija "Yazaki", svetski je proizvođač kablova za auto-industriju, sa preko 200 fabrika i 290.000 radnika širom sveta, a danas je fabrika otvorena i u Šapcu.

Japanska kompanija Jazaki (Yazaki) danas je svečano u Šapcu otvorila fabriku za proizvodnju kablovskih setova za kamione Dajmler, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jazaki je već zaposlio više od 500 radnika, a do kraja 2019. godine planira da zaposli do 1.700 radnika u našoj zemlji.

Investicija je vredna oko 25 miliona evra, ukupna površina fabrike je 29.488 metara kvadratnih, a fabrički krug se prostire na oko sedam hektara u industrijskoj zoni.

Foto: Tanjug

Otvaranju su, pored Vučića, prisustvovali i ministar privrede Goran Knežević, v.d. direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić, predsednik Jazaki korporacije Ssinđi Jazaki, predsednik Jazaki Evropa Bo Inge Anderson, ambasador Japana Djuići Takahara, predstavnik kompanije Dajmler Traks Ingo Etišer i gradonačelnik Ssapca Nebojša Zelenović.

Foto: Tanjug

U sklopu fabrike se nalazi proizvodni pogon, kancelarije, magacin, kantin i zdravstvena ambulanta.

Svetski proizvođač kablova za auto industriju Jazaki, se ugovorom obavezao na ulaganje u Srbiji od oko 25 miliona evra i da će ukupno zaposliti 1.700 radnika. Planirani godišnji izvoz je oko 120 miliona evra.

Pročitajte još: INTERVJU - ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbi i Hrvati moraće da budu saveznici u budućnosti

Jazaki je trenutno najveća fabrika u Šapcu i jedna od najvećih grinfild investicija u Srbiji.

Stavljanje fabrike u pogon obeleženo je i simboličnim spajanjem kablova, a nakon svečanosti Vucić je zajedno sa domaćinima i gostima posadio šest stabala japanske trešnje ispred fabrike.

Foto: Tanjug

Predsednik se nakon otvaranja zahvalio kompaniji i istakao da je ovo važan dan, ne samo za Šabac, već i za čitavu Srbiju.

On je rekao da fabrika ne bi bila ovde, da Srbija nije ponudila najbolje moguće uslove i dodao da je Srbija u učestvovala u realizovanju projekta sa 10,1 miliona evra.

- Borili smo se za ovu investiciju u konkurenciji sa još dve zemlje i uspeli smo da pobedimo, pre svega zbog vrednih ljudi iz Srbije i zbog najboljih uslova koje smo ponudili. Računam da je jedna fabrika malo, te da u Srbiji mogu da budu otvorene još barem tri - rekao je Vučić okupljenima u Šapcu.

Foto: Tanjug

On je istakao da se Srbija ekonomski oporavlja, da i pored velikog deficita nije bankrotirala, naprotiv, Srbija je u suficitu, te je to obezbedilo sredstva za nove investitore, uprkos krizi.

- Loklana samouprava, ali i građani Srbije, osetiće korist od investicije. Što više nam hobi bude vredan rad, živećemo bolje. Radnici, ne zaboravite da vi danas ne pretstavljate samo sebe i svoje porodice već i državu, zato želim da radite marljivo i vredno. Mi ćemo se potruditi da otvorimo nova radna mesta i dovedemo još investicija i fabrika - rekao je predsednik.

Vučić je još jednom pozvao insvestitore da otvaraju fabrike u Srbiji, jer će uvek dobiti najpovoljnije uslove, a naši građani posao.

#Aleksandar Vučić

#Fabrika

#Šabac

'