AKTUELNO

Srpska premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima Američko-centralno evropske asocijacije (ACEBA) o novim investicijama iz SAD u Srbiju.

Sagovornici su premijerki Brnabić tokom onlajn sastanka postavili niz pitanja o privrednim oblastima pogodnim za ulaganja i uslovima poslovanja, posebno se interesujući o potencijalima koje otvara inicijativa Otvoreni Balkan, saopštila je Vlada.

Brnabić je ukazala da je najveći potencijal za ulaganje IT sektor, u kojem se beleže najveći rast i značajan izvoz, i dodala da je Srbija u potpunosti spremna za četvrtu industrijsku revoluciju, navodi se u saopštenju.

Navela je da je potrebno fokusirati se na razvoj veštačke inteligencije koja se može primeniti u različitim oblastima, od zdravstva do auto-industrije, piše u saopštenju.

Brnabić je, kako se navodi, izrazila očekivanje da će i budućoj vladi Srbije na prvom mestu u agendi biti energetika, budući da 70 odsto energenata dolazi od uglja, odnosno iz termoelektrana, dok preostalih 30 odsto čine solarni i vodni resursi.

SAD su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji sa ukupnim iznosom investicija od približno četiri milijarde dolara od 2001. godine.

ACEBA je vodeća američka poslovna asocijacija fokusirana na saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope. Današnji onlajn okrugli sto predstavlja uvod u planiranu posetu predstavnika ACEBA Srbiji u drugoj polovini godine, dodaje se u saopštenju.

Autor:

#Ana Brnabić