AKTUELNO

Austrijski kancelar Karl Nehamer poručio je da će Austrija status kandidata za članstvo Ukrajine u EU podržati samo pod uslovom da u procesu proširenja ne bude dvostrukih standarda, istakavši da se moraju primeniti ista merila kao i za kandidate sa Zapadnog Balkana.

"Za mene ne bi bilo zamislivo da odobrimo status kandidata Ukrajini, a istovremeno da zemlje, kao BiH, i dalje držimo izvan“, naglasio je Nehamer za nemački dnevnik "Velt".

On je podvukao da postoje jasni kriterijumi koji se moraju bez izuzetka ispuniti.

"Ne sme biti dvostrukih standarda ili kandidata prve ili druge klase“, istakao je Nehamer.

Iako Kijev traži brze pristupne pregovore, Nehamer je poručio da se u Ukrajini ne smeju buditi pogrešna očekivanja, jer je proces proširenja kompleksan i dug.

"Trebalo bi zbog toga razmišljati o međukoracima u pristupnom procesu, na primer u smislu jednoj pripremnog prostora za članstvo. Taj pripremni prostor nije zamena za pristupni proces, već će paralelno ići s njim i olakšaće približavanje standardima EU", objasnio je on.

Nehamer je kazao da je nesporno da je Ukrajina deo evropske porodice, i da Austrija, kao vojno neutralna zemlja podržava Kijev koliko može u borbi protiv ruske agresije, kao i naporima za okončanje rata.

I ministarka za evropske poslove u austrijskoj vladi Karoline Edštadler, za "Klajne cajtug“, rekla je da nema prečica na putu u EU.

"Ne sme biti kandidata dve klase. Albanija, Severna Makedonija i Kosovo čekaju na dalji korak u procesu proširenja, a BiH čeka još uvek na status kandidata i najverovatnije će preteći Ukrajinu. Ne smemo meriti dvostrukim aršinima“, poručila je ona.

Da li će Gruzija ili Moldavija dobiti status kandidata, prema njenim rečcima, zavisi od toga da li ispunjavaju uslove.

"Ja sam veliki fan evropske integracije i ne sme biti različitog ophođenja", naglasila je Edštadler.

#Karl Nehamer