AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom da bilateralne odnose naše dve zemlje odlikuje intenzivan politički dijalog i izražena ekonomska saradnja, naročito kroz investicije turskih kompanija i učešće u različitim infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Predsednica vlade istakla je da je aktuelni nivo bilateralnih odnosa Srbije i Turske na najvišem nivou i da je važno da ekonomska saradnja dve zemlje raste.

Brnabić je zahvalila za veliku podršku koju turska vlada i predsednik pružaju investitorima koji žele da ulažu u Srbiji, naročito za one koje učestvuju u napretku manje razvijenih delova Srbije.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu ocenio je da je za odnose naših zemalja zaslužan i izuzetan politički dijalog zvaničnika Srbije i Turske i najavio da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uskoro posetiti Srbiju i region.

Turski šef diplomatije potvrdio je da su Turske kompanije zadovoljne poslovanjem u Srbiji i da trenutno zapošljavaju oko 10.000 srpskih radnika.

Turske firme, kako je rekao, rade i važne projekte na putnoj infrastrukturi, pre svega kada je u pitanju autoput Beograd-Sarajevo-Beograd.

Navodeći da je Srbija ključna zemlja za stabilnost regiona, ministar Čavušoglu je istakao da je Turska spremna da pruži svu moguću pomoć saradnji u regionu, a izgradnja putne infrastrukture, kako je objasnio, predstavlja osnov za njen dalji razvoj.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Kako je istaknuto, dve zemlje već imaju potpisane sporazume o saradnji u mnogim oblastima, a predstoji i potpisivanje sporazuma koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posećuju obe zemlje samo uz lične karte, a koji će biti podstrek razvoju, kako ekonomskih odnosa, tako i turizma.

Brnabić je istakla da je za Srbiju od izuzetnog značaja saradnja sa Turskom u oblasti energetike i u pogledu projekta izgradnje i eksploatacije „Turskog toka“, koja omogućava snabdevanje Srbije i regiona gasom.

Ona je navela da Srbija pridaje veliki značaj i radu Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) i aktivnostima u pogledu obnove kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, a koja daje snažan impuls jačanju veza dveju zemalja, saopšteno je iz vlade.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

#Ana Brnabić