AKTUELNO

Najavljeno povećanje penzija je važna poruka za naše najstarije, koji su i najugroženiji u krizi u kojoj se čitav svet nalazi, rekao je Marko Matić, izvrši direktor Centra za odgovorne medije.

- Svet se suočava sa energetskom krizom, a s obzirom da smo mi visoko energentski zavisna zemlja, jasno je da i nas neće zaobići. Međutim, mi iako nismo svemoćna država, dovoljno smo moćni da zaštitimo one koji su najugroženiji – rekao je Matić.

Kako kaže, vidimo da se suočavamo i sa inflatornim pritiscima koji su u 90 posto slučajeva uvezeni stanjem na svetskom tržištu.

- U ovoj situaciji država je prepoznala koji deo populacije je najugroženiji, a to su najstariji koji ne mogu da rade dodatne poslove, koji isključivo zavise od penzije. Imaćemo značajno povećanje penzija, jer je jako važno da oni budu zbrinuti – rekao je Matić.

Foto: TV Pink Printscreen

On je istakao da oni ne treba da imaju strah da će ova kriza da se prelije preko njegovih leđa.

- Uz mudru i pamentnu politiku, politiku zaštite naših, a ne tuđih interesa, mi ćemo kroz tu krizu da prođemo najbolje što možemo – rekao je Matić.

Novinar Aleksandar Gajević, rekao je da povećanje penzija pokazuje da predizborna obećanja nisu bila prazna, već će se to ostvariti u oktobru, i do kraja godine još jednom.

- Mislim da to treba da nas raduje jer je i to na izvestan način pokazatelj našeg finansijskog stanja koje je daleko od onoga kako su neki predviđali, da ćemo doživeti bankrot i tako dalje... Mislim da ovoj vesti, ako je analiziramo sa svih strana, možemo samo da se radujemo – rekao je Gajević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada su u pitanju pritisci oko nafte i gasa, gde nam se nudi da uzmamo skuplju robu, kaže da se i na taj način spremamo za zimu koja neće biti ni jednostavna ni laka, naročito sa energetikom.

- Mislim da to ukazuje da idemo u jednom pravcu da to prevaziđemo što je moguće lakše i bolje – rekao je Gajević.

Autor: