AKTUELNO

U selu Gojbulja u opštini Vučitrn, kamenovana je OŠ "21. novembar" i tom prilikom polomljen je prozor na učionici, oštećena vrata nove, kao i vrata starog objekta škole, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U saopštenju se dodaje da je pored materijalne štete koja je pričinjena, slučaj uznemirio roditelje i decu koja pohađaju ovu obrazovnu ustanovu, a direktor škole će o incidentu obavestiti i policiju i predstavnike Кfora koji pokrivaju ovaj reon.

"Ovim incidentom nastavljen je opasni niz etnički motivisanih napada na Srbe kojima svedočimo poslednjih dana, a posebno alarmantna činjenica jeste da je napadnut objekat u kome borave deca. Današnjim incidentom, broj napada na Srbe, srpsku imovinu i objekte SPC od početka 2022. godine popeo se na 60, a ukupno od početka prošle godine imamo 188 ovakvih slučajeva", navodi se u saopštenju.

Foto: kancelarija za kim

Кancelarija za Кosovo i Metohiju će sanirati štetu koja je pričinjena i nastaviće da ulaže u srpske sredine na КiM, ali očekuje od predstavnika međunarodne zajednice da prekinu sa politikom nereagovanja i jasno osude ovaj i sve prethodne incidente.

"Nema sumnje da je porast broja etnički motivisanih incidenata koji unose nemir i zabinutost posebno kod Srba koji žive južno od Ibra posledica antisrpske politike Prištine koja ekstremste i izgrednike sokoli politikom nekažnjavanja i međunarodni predstavnici ne smeju biti nemi posmattrači niti saučesnici svojim nereagovanjem", zaključuje se u saopštenju Kancelarije.

Autor: