AKTUELNO

Danas je u Palati Srbija održan radni sastanak kojim je predsedavao ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić.

Učesnici sastanka bili su direktori akreditovanih Regionalnih razvojnih agencija iz cele Srbije i članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije. Teme radnog sastanka bile su nova politika ruralnog razvoja, programi Ministarstva za brigu o selu i saradnja sa razvojnim agencijama u njihovoj realizaciji.

Krkobabić je posebno istakao neophodnost zakonski utemeljenog partnerstva urbanog i ruralnog dela Srbije kao osnov za opstanak sela u skladu sa konceptom koji definiše „Lajpciška povelja održivih gradova do 2030. godine.“

Govoreći o programima Ministarstva za brigu o selu Dušica Pavlović, direktorka Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, izjavila je da je njihova lokalna samouprava po Programu dodele sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom dobila do sada 22 kuće, a da se nadaju da tu nije kraj.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

- Moram da kažem da je osmeh tih porodica koje se useljavaju u svoje nove domove najlepši deo mog posla. Agencija će nastaviti da pruža administrativnu i logističku podršku za sve konkurse Ministarstva za brigu o selu - rekla je Pavlović.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, akademik Dragan Škorić istakao je značaj nauke, novih znanja i tehnologija i ponovio da Akademijski odbor za selo stoji uvek na raspolaganju za sve stručne savete, pomoć i saradnju na projektima revitalizacije sela.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

- Programi Ministarstva za brigu o selu su nešto što evidentno vraća život u seoske sredine i raduje me što su u pitanju mladi ljudi, koji će se u selima Srbije baviti najrazličitijim zanimanjima - rekao je agroekonomista Milan Prostran, član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i zamenik predsednika komisije za dodelu sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, obraćajući se prisiutnima.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Prof. dr Zorica Vasiljević, član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i predsednica komisije za dodelu sredstava zadrugama, naglasila je da je interesovanje za ovaj program ogromno i da su projekti kojima zadruge konkurišu veoma dobri, pa komisija ima težak zadatak u odabiru.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Ona je posebno istakla impozantan podatak od 1.100 novoosnovanih zadruga od početka sprovođenja programa finsnsijske podrške zadrugama 2017. godine.

Regionalne razvojne agencije deo su Razvojne agencije Srbije (RAS), agencije Vlade Republike Srbije koja nudi širok spektar usluga, uključujući podršku direktnim ulaganjima, podsticaj konkurentnosti i promociju izvoza, kao i sprovođenje projekata koji imaju za cilj da poboljšaju reputaciju i ugled Srbije i pozitivno utiču na ekonomski i regionalni razvoj.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

RAS u svojoj mreži ima 16 akreditovanih regionalnih razvojnih agencija (ARRA), i to: u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Pančevu, Rumi, Požarevcu, Loznici, Kragujevcu, Zaječaru, Užicu, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Leskovac i RAS intenzivno sarađuju sa njima u sprovođenju različitih programa.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

#Milan Krkobabić