AKTUELNO

Petković je istakao da će naša strana i dalje čvrsto i nepokolebljivo insistirati na sprovođenju svih do sada postignutih sporazuma.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je ambasadora Grčke u Srbiji, Jorgosa Diakofotakisa informisao o položaju srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini, kao i o toku dijaloga Beograda i Prištine i zahvalio Grčkoj, jer je opredeljena za poštovanje nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Petković je istakao da će naša strana i dalje čvrsto i nepokolebljivo insistirati na sprovođenju svih do sada postignutih sporazuma, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je preneo i da je Beograd spreman i opredeljen za suštinski napredak u dijalogu i rešavanje pitanja važnih za normalizaciju odnosa i svakodnevni život svih građana na prostoru Kosova i Metohije, ali da takvu vrstu rešenosti očekuje i sa druge strane, a ne opstrukcije i nepoštovanje dogovora.

Priština otežava nastavak dijaloga

Dosadašnjim pristupom, Priština je umnogome otežala nastavak dijaloga i dovela u pitanje pomake u normalizaciji odnosa, podvukao je Petković i posebno skrenuo pažnju na činjenicu da Priština punih devet godina izbegava da u delo sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, koja je garant kolektivnih prava Srba na KiM, ali i trajne i održive stabilizacije prilika na terenu.

Petković je ukazao i na seriju etnički motivisanih incidenata koji su se dogodili u proteklih nekoliko dana, ali ukazao i na porast broja incidenata prema Srbima, njihovoj imovini i objektima SPC kojih od početka prošle godine ima čak 187 i koji su generisani antisrpskom retorikom i politikom nekažnjavanja od strane Prištine.

Povratak Dragice Gašić

On je posebno istakao primer jedine srpske povratnice u Ðakovicu Dragice Gašić koja se suočila sa brojnim problemima, napadima i pokušajima da bude oterana sa kućnog praga.

Kada se tome doda i činjenica da prištinske vlasti šest godina odbijaju da sprovedu u delo sopstvene sudske odluke i manastiru Visoki Dečani, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštinine, vrate 24 hektara zemljišta, jasno je da je život Srba na Kosovu i Metohiji ugrožen u svakom pogledu. Zbog toga bi, istakao je Petković, međunarodne organizacije i institucije morale aktivnije da se uključe u obezbeđivanje prava za Srbe na KiM i stvore uslove u kojima napadi na Srbe i druge nealbance neće biti tolerisani.

Petković je konstatovao da je Beograd i spreman za nastavak pregovora, koji predstavljaju osnov za uspostavljanje mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja u čitavom regionu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju posebno je zahvalio grčkom ambasadoru na činjenici da njegova zemlja ostaje čvrsto opredeljena za poštovanje međunarodnog prava i principa nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, što je dodatna potvrda iskrenog i čvrstog prijateljstva naše dve zemlje.