AKTUELNO

Predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev rekao je da teško ko je pre desetak godina mogao da zamisli da će Srbija 2022. godine imati više od hiljadu novootvorenih zadruga i da će one biti okosnice obnove zapuštenog srpskog sela kroz rad za njega posebno formiranog ministarstva.

- Zahvaljujući viziji i entuzijazmu ministra za brigu o selu Milana Krkobabića i podršci koju je za rad na obnovi srpskog sela dobio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, danas je to realnost - izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Đurđev je istakao da je prva zadruga na teritoriji današnje Srbije otvorena još 1846. godine i da je ubrzo postala važna karika u ukupnom privređivanju na našim prostorima, jer je zadrugarstvo promovisalo naše tradicionalne vrednosti poput narodne sloge, radne etike i držanja porodice na okupu.

- Sa druge strane, zadrugarstvo je široko rasprostranjeno u razvijenim evropskim zemljama i od njega direktno ili indirektno žive milioni ljudi, te nema sumnje da je reč o fenomenu koji spaja tradicionalne i evropske vrednosti na najbolji mogući način - istakao je Đurđev.

Predsednik Srpske lige je napomenuo da je ideja oživljavanja zadrugarstva široko prihvaćena u narodu i da je ministar Krkobabić vrlo brzo stekao oreol zaštitnika srpskog sela.

- To je i zbog toga što je pokrenuo čitav niz projekata za revitalizaciju srpskog sela poput dodele besplatnih seoskih kuća mladima, dodele besplatnih mini-buseva brdsko-planinskim selima i organizovanja kulturnih i sportskih seoskih manifestacija poput Miholjskog leta - zaključio je Đurđev.

#Aleksandar Đurđev