AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju sektora B5 obilaznice oko Beograda, deonica petlja Orlovača - tunel Straževica.

Vučić je govoreći o pomoći države klubovima Crvena Zvezda i Partizan.

- Kroz analizu koju je predstavio ministar Siniša Mali, može se videti fer raspodela novca večitim rivalima. U centralnoj Srbiji je manje novca, a potrebno je više i za sever. Moraćemo više novca da dajemo centralnoj Srbiji na uštrb Beograda. Postoji ravnomerno, ravnopravno finansiranje večitih rivala - istakao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, država je ulaganjima pomogla Zvezdi i Partizanu da se uspešnije takmiče na evropskoj sceni, što je analiza pokazala.

- Što se poreza tiče, izašli smo sa tačnim ciframa i porez će morati da plate svi i Partizan i Crvena zvezda - istakao je Vučić i dodao da u suprotnom slede blokada i stečaj.

Govoreći o pripremama za zimu, Vučić je rekao da one teku, ali da ne može da kaže kako jer je cena gasa skočila u odnosu na juče.

- Zavrnuto je nešto na Severnom toku, istog dana je cena gasa skočila za 15 odsto. Kako da pričamo o pripremama? To je nemoguća borba - dodao je predsednik Srbije i naveo da će nova vlada imati puno posla.

Srbija konačno ima zvanično najnižu stopu javnog duga u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije. To je važno za našu decu. Mi smo štedeli, nismo se razbacivali pred izbore.

Penzije veće za najmanje 18 odsto

Vučić je najavio povećanje penzija, nakon razgovora sa MMF.

- Kada nam je na 9,1 odsto učešće BDP u penzijama, imamo pravo na uvećanje. Penzioneri će imati verovatno najveće povećanje penzija iz dva navrata - jedno već ove godine u oktorbu, novembru ili decembru, a drugo od 1. januara. Ukupno povećanje neće biti manje od 17 i 18 odsto - rekao je Vučić.

Što se tiče plata i minimalaca, on je rekao da se ne možemo igrati kao neki da povećavamo javni dug.

- Gledaćemo da povećamo minimalac, ali na teret države, da se ne opterete poslodavci. Očekujemo da povećanje bude dvocifereno preko 12, 13 možda i 14 odsto. Povećanje neće biti malo, ali neće ni ugorziti investcije i stopu javnog duga. Prosečna plata za 7-8 meseci ide na 710 evra - naveo je Vučić i najavio i dvocifreno povećanje plata u javnom sektoru.

Govoreći o nabavci energenata, Vučić je rekao da država sprema milijardu evra, ali da nije siguran hoćemo li moći da zapušimo sve rupe.

On je istakao da je notorna laž da država hoće da proda EPS i dodao

- Niko to nije razmatrao, niti nam pada napamet, već gledamo u regionu da kupimo nešto od elektroprivreda drugih zemalja - istakao je Vučić.

Vučić je rekao da ECB mora da diže referentne kamatne stope zbog rasta inflacije.

- Neizdrživo je i zato Evropska centralna banka mora da radi svoj posao. To će doprineti daljem padu stope rasta. Mislim da su bile loše targetirane sankcije, da uopšte ne ulazim u politički pitanje. Ne razumem da oštetite protivnika, a jednako oštetite i sebe -dodao je predsednik Srbije.

Upitan o navodima da Srbija ne pokazuje ineteresovanje za gas sa Krka, Vučić je odgovorio: "Ako možete da dobijete isti kvalitet puta za milion i za tri miliona evra, šta bi izabrali?"

- Zašto bi pokazali interesovanje za nešto što je tri puta skuplje? Nemamo ništa protiv Hrvatske, kada nam se bude isplatio razgovaraćemo sa njima - naglasio je sprski predsednik.