AKTUELNO

Ministar građevinartsva, saobraćaja i infrastrukture izjavio je da se otvaranjem sektora B5 obilaznice oko Beograda, od petlje Orlovača do tunela Stražavica, privodi kraju projekat na koji se, kako kaže, čekalo 30 godina. Momirović je kazao da se otvara deonica dužine četiri kilometra na kojoj su tri mosta i tunel Stražavica od 780 metara koji je, kako kaže, fantastično izveden.

Sektor B5 obilaznice oko Beograda, deonica petlja Orlovača - tunel Straževica, danas će biti otvoren za saobraćaj. Radovi su u toku na sektoru 6, od Straževice do Bubanj potoka, i to je jedina preostala deonica čijom će izgradnjom obilaznica oko Beograda biti završena i spojiće se sa Koridorom 10 kod Bubanj potoka.

- Posle 30 godina privodimo priču kraju – rekao je za „Novo jutro“ Televizije Pink Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Podseća da su radovi pokrenuti 2018. godine, sa namerom da budu završeni, a sada se sele u istoriju. Ističe da se u Srbiji dešavaju drugačije stvari od onih u regionu i ostatku Evrope.

- Dok svi pričaju o ratu, dok besne cene energenata, mi završavamo infrastrukturne projekte i gradimo deset auto-puteva. To je fantastičan uspeh i nadam se da građani mogu to da prepoznaju. Nismo odustali ni od jednog projekta, ni na jednom nije oborena dinamika, i ono što smo obećali, ispunjavamo – rekao je Momirović.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da će deonica petlja Orlovača – tunel Straževica biti puštena za saobraćaj danas u 11 u pristustvu predsednika Aleksandra Vučića. Momirović je kazao da se otvara deonica dužine četiri kilometra na kojoj su tri mosta i tunel Stražavica od 780 metara koji je, kako kaže, fantastično izveden.

- Taj deo ima najveću frekvenciju teretnog saobraćaja i moramo da ga oslobodimo za sve koji žive u Grockoj, Resniku i drugim mestima. Posle toga treba da nastavimo druge lokalne investicije, za sav teretni saobraćaj koji ide ka jugu Srbije, odnosno iz centralne i zapadne Evrope ka jugu Evrope i Bliskom istoku - rekao je Momirović.

Kako kaže, u celoj zemlji se izvode veliki i važni projekti, poput brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, zatim spajanje Valjeva sa Koridorom 10, Dunavski koridor koji treba da spoji Požarevac sa autoputem i Veliko Gradište-Golubac, auto-put mira, Moravski koridor koji je najbolji auto-put u jugoistočnoj Evropi...

Foto: TV Pink Printscreen

- Pored strateških projekata koji menjaju, ne samo perspektivu zemlje, već i sudbinu svakog čoveka, moramo da investiramo u lokalne i magistralne puteve. Moramo i da rešavamo probleme koji iskrsnu, kao što je recimo poplava u Gornjem Milanovcu, Požegi, Čačku, Mionici gde treba rekonstruisati puteve – rekao je Momirović i dodao:

Mnogo smo investirali u regulisanje vodotokova tih reka i šteta bi bila mnogo veća da nismo uradili sve te investicije u prethodnom periodu. Ali i građani moraju da preuzmu deo odgovornosti, u tim rekama i kanalima ima mnogo smeća i đubreta.

Otvoreni Balkan – najbolja inicijativa u poslednjih 30 godina

Kada je reč o inicijativi predsednika Srbije „Otvoreni Balkan“, ministar kaže da je reč o najboljoj regionalnoj inicijativi u prethodne tri decenije, a njome se hrabro menja ekonomska perspektiva celog Balkana. Naveo je da treba relaksirati granične procedure i da će to najbolje stimulisati rast plata, nova radna mesta, veći novac za investicije. - Moramo da se povežemo sa našim komšijama, nemamo drugi izbor jer je sve drugo je ekonomska stagnacija - smatra Momirović.

Moramo da obezbedimo prugu

Kada je reč o kamenovanju brzog voza „Soko“, ministar je izjavio da će počinioci biti pronađeni, uhapšeni i procesuirani, Ističe da je važno napraviti sistem koji će obezbediti prugu i kojim se neće dozvoliti da, kako kaže, građani trpe zbog nečijeg neodgovornog ponašanja. Najavio je da će u oktobru biti potpisan ugovor i da će početi radovi na pruzi od Beograda do Niša, kao i da se istovremeno radi deonica Novi Sad- Subotica. - Najveće gradove u Srbiji spojićemo najboljom železničkom infrastrukturom, to nema nijedna zemlja u regionu - rekao je Momirović.

#Tomislav Momirović