AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Francuskoj, sastao se danas sa delegacijom Senata, koju je predvodio Kristijan Kambon, predsednik Komisije za spoljne poslove, odbranu i oružane snage.

Ministra su, uz Kambona, u francuskom Senatu dočekali Marta de Sidrak, predsedavajuća Grupe prijateljstva Francuska - Zapadni Balkan, i Ig de Kalzon, diplomatski savetnik predsednika Senata Žerara Laršea.

Stefanović je istakao na sastanku da Srbija i Francuska imaju dobru bilateralnu saradnju u oblasti odbrane, a sagovornici su se saglasili da postoji obostrano opredeljenje za njeno dalje unapređenje.

Ministar Stefanović se zahvalio na podršci koju Republika Francuska pruža evrointegracijama Srbije, ističući da je punopravno članstvo spoljnopolitički prioritet naše zemlje i da nam je na tom putu podrška jedne snažne Francuske važna.

Foto: mod.gov

On je podsetio ovom prilikom da je za Srbiju jedan od prioriteta i regionalna stabilnost, te da je odlučna da nastavi da bude njen ključni faktor u našem regionu. On je istakao i da je inicijativa "Otvoreni Balkan" predsednika Aleksandra Vučića dala potpuno novi kvalitet saradnji u našem regionu usmeren na snažniji ekonomski razvoj i stvaranje kvalitetnijih uslova života za sve građane i ocenio da je potpuno komplementarna sa procesom evropskih integracija.

Predsednik Komisije francuskog Senata Kambon naglasio je značaj posete ministra Stefanovića Međunarodnom sajmu vojne tehnike "Eurosatory 2022" u Parizu.

On je istakao važnost zajedničke istorije srpskog i francuskog naroda i ocenio da je potrebno na tim osnovama dalje razvijati saradnju.

Kambon je, takođe, ocenio da je za Francusku značajna opredeljenost Srbije za evrointegracije i da smatra da je naša zemlja važna za stabilnost regiona.

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnoj situaciji na istoku Evrope.

Sastanku je prisustvovala i ambasador Srbije u Republici Francuskoj Nataša Marić.

Autor: