AKTUELNO

"Zadruge su imperativ koji proizilazi iz malog, a usitnjenog poseda. Zadrugarstvo Srbije kao sektor, ali i kao širi društveni pokret, u celosti baštini evropske zadružne standarde i vrednosti" izjavio je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u banatskoj opštini Žitište gde je, u Srpskom Itebeju, otvorio „Drugu letnju zadružnu školu“.

"Transfer odgovarajućih znanja i novih tehnologija uz ne mala državna ulaganja i punu političku podršku predsednika Aleksandra Vučića, predstavljaju realan okvir za ubrzan razvoj zadruga, koje čine okosnicu opstanka sela Srbije“ - dodao je ministar.

Krkobabić je dodao da “naša zadružna tradicija datira iz 1846. godine i naš duh zadrugarstva je imanentan evropskom zadrugarstvu. „I mi tu nastavljamo, prešli smo hiljadu novoosnovanih zadruga i u narednom periodu u planu je da iz tog kvantiteta pređemo u novi kvalitet, pravih specijalizovanih zadruga horizontalno i vertikalno povezanih.“ naglasio je ministar Krkobabić.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Trodnevnu školu sa stručnim predavanjima, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, koja se održava u zemljoradničkoj zadruzi „Mrkšićevi salaši“ pratiće i praktični obilasci nekoliko uglednih zadruga Vojvodine. Pohađaće je 50 učesnika iz 20 zadruga sa teritorije čitave AP Vojvodine i namenjena je svim članovima zadruga koji žele da svoje znanje obogate praktičnim stručnim savetima.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU akademik Dragan Škorić podsetio je na značaj edukacije, predavanja, stručnih skupova, letnjih i zimskih praktičnih škola sa različitim temama „Moramo dovršiti rejonizaciju, menjati strukturu useva i uvesti nove tehnologije u proizvodnji“ bio je jasan akademik.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov-Bizonj istakla je da je ova letnja škola namenjena pre svega mladim ljudima koji rade u zadrugama, sa ciljem da obogate svoja znanja, steknu kontakte, razmene iskustva i primene ih u svojim zadrugama i sredinama iz kojih dolaze.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

„Zadrugama su najvažnije investicije u tehnološki razvoj, a zadrugarstvo je u današnjem agrarnom miljeu svakako doživelo pravi preporod. Sve više je mladih ljudi koji se udružuju i uviđaju prednosti ovakvog poslovanja“ izjavio je Nandor Vereš, polaznik škole i direktor zadruge Agrosoj iz Neuzine.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Foto: Beta/Amir Hamzagić

ZZ „Mrkšićevi salaši“, zadruga domaćin ove letnje škole, posluje već 28 godina, ima 21 člana, 307 kooperanata i čak 330 zaposlenih. Danas ovo banatsko mesto ima 1900 stanovnika i skoro trećina stanovništva je na neki način ekonomski vezana za zadrugu, a ako se tom broju dodaju i članovi njihovih porodica može se reći da mesto opstaje zahvaljujući zadruzi. „Mi smo uspeli da zadržimo život na selu, imamo 300 đaka u seoskoj školi, a zapošljavamo i stručne ljude iz grada. Srpski Itebej je specifično selo, koje je imalo čak osam zadruga do Drugog svetskog rata” objasnio je direktor Vojislav Mrkšić.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Autor: