AKTUELNO

Vučić ističe da nikoga nije briga što su Srbi proterani sa KiM. To nikoga nikada nije interesovalo i neće ih interesovati, i baviće se politikom koja njima odgovara. Bombardovanje smatraju dobrim po nas, iako je reč o agresiji u kojoj su ubijana i deca, istakao je predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na Spomenik junacima sa Košara povodom 23. godišnjice završetka te bitke između pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ) i terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Nakon ceremonije odgovarao je na pitanja novinara o uslovima za ulazak u Evropsku uniju, i istakao da se zalaže za teritorijalni integritet Srbije, a da se 23. juna u Briselu očekuju "interesantni" razgovori.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Nigde se ne govori o međusobnom priznanju. Naše je da razgovaramo o stvarima koje su normalne. Kažite ako mislite da postoji bilo ko ko je sklonjen, sakriven. Mi imamo sumnje na određena mesta, to pravo tražimo za nas, i ako kažemo da mislimo da su tu zakopani Srbi da proverimo u roku od 24 sata. Znamo da moramo da živimo i radimo jedni pored drugih. Teritorijalni integritet je postao najomiljeniji upravo kod zapadnih predsednika. Sva žestina kojom se zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine mi se zalažemo za naš. Biće interesantno 23. u Briselu - kaže Vučić i dodaje:

Niko po prvi put ne zna šta će tačno da se desi. Verujem da će Ukrajina dobiti status kandidata, odnosno da će biti izgovorene divne reči na račun Ukrajine. Oko Zapadnog Balkana nisam siguran i ne verujem da će uspeti da slome Bugarsku što se tiče Severne Makedonije i Albanije. I danas očekujem žestoke kritike povodom KiM i ne uvođenja restriktivnih mera protiv Rusije. Ali, svako svoj posao, oni svoj, mi svoj.

Vučić ističe da nikoga nije briga što su Srbi proterani sa KiM. To nikoga nikada nije interesovalo i neće ih interesovati, i baviće se politikom koja njima odgovara. Bombardovanje smatraju dobrim po nas, iako je reč o agresiji u kojoj su ubijana i deca.

- Ne očekujte da će reći drugačije i da će priznati greške. A o licemerju neću da pričam - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kada je reč o svakodnevnim napadima na Srbe na KiM, predsednik kaže da je cilj čišćenje severa Kosova.

Na pitanje da li je SNS jedinstven po pitanju podrške Aleksandru Šapiću, Vučić je rekao da će se to znati u petak i da ne zna odgovor na pitanje.

Kada je reč o izjavama Olafa Šolca o ulasku Zapadnog Balkana u EU, predsednik kaže da nije preoptimističan i ne bi da daje nadu tamo gde je nema. Evroskepticizam, dodaje, raste iz dana u dan.

- Moramo da postavimo stvari racionalno. Ne možemo bez Evrope i njenih investicija. Nismo srećni zbog njihovih izjava i stavova povodom Kosova i naše politike, ali racionalno mora da prevlada emocionalno. Imamo politiku koja ima legitimitet - rekao je predsednik.

Podseća da zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost opstaju uprkos svim pritiscima. Ističe da bi svi hteli da smo njhova produžena ruka, a ne da vodimo svoju politiku.

- Naše je da čuvamo svoju zemlju, da radimo, da se pripremimo za zimu. Čekaju nas radni jul i avgust, pa se nadam da ćemo imati šansu da prezimimo pristojno - rekao je Vučić.