AKTUELNO

Srebrenica je događaj koji je u prethodnih 27 godina najviše zloupotrebljavan i falsifikovan i dok se plače nad žrtvama jedne strane, za druge se zaboravlja da postoje. Posle svega, Memorijalni centar ima plan da sakupi potpise o "gonocidu" u Srebrenici i prosledi ih Evropskom parlamentu.

U Memorijalni centar Potočare moći će da uđu samo oni koji prethodno potpišu da se u Srebrenici dogodio genocid, saznaju "Večernje novosti". Plan je da se sakupljeni potpisi zatim pošalju u Evropski parlament, gde bi se po ovom pitanju otvorila rasprava.

- Ovo je glavna tema kompletne bosanske politike prethodnih 27 godina, koliko je prošlo od događaja koji je toliko falsifikovan, zloupotrebljen i ofarban raznim bojama – ocenjuje Dragan Vujičić, novinar „Večernjih novosti“ i dodaje:

27 godina je to jedina politika zvaničnog Sarajeva i jedina politička agenda kojom se Sarajevo bavi. Nažalost, njima je vreme stalo i za njih se sem tog nesrećnog događaja u julu 1995. godine ništa drugo nije dogodilo.

Foto: TV Pink Printscreen

Region i Srbija, ističe, nemaju vremena da se bave sarajevskim konstrukcijama i moramo biti indiferentni.

Andrija Jorgić, direktor „Borbe“, ističe da niko ne gira i ne sme da negira da je bilo zločina u Srebrenici, ali da genocid ima posebnu težinu.

- Od Potočara su napravili cirkus, a mislim da je i Bošnjacima dosta toga. Prošlo je gotovo 30 godina od tog nemilog događaja i zločina, i mislim da je vreme da se podvuče crta, da se krene u drugom pravcu, a ne da nam ljudi iz Evropske unije poput Incka podgrevaju situaciju koja je već dodatno naelektrisana – kaže Jorgić.

Foto: TV Pink Printscreen