AKTUELNO

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je u ulozi posmatrača učestvovao na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu, poručio je da treba otvoriti granice Otvorenom Balkanu, kao i da on ne želi da gleda kako roba i kamioni iz BiH stoje na granicama, dok oni koji pripadaju zemljama OB nesmetano prolaze.

Niko u BiH nema pravo da naše građane i našu poslovnu zajednicu dovodi u tu situaciju, istakao je je Tegeltija u intervjuu za Politiku.

Kaže da je Otvoreni Balkan odličan projekat, inicijativa koja pruža mogućnost da sami odlučujemo šta želimo i u kojoj niko nikome ne nameće rešenja.

"Predsednik Vučić predložio je da zajednički formiramo jedan tim koji će se baviti problemima i nuditi zajednička rešenja za sve zemlje ZB i da pokušamo zajednički da delujemo. Predlog da zajednički analiziramo naše resurse energenata i hrane i da jedni drugima pomognemo u tom projektu, znak je da OB nudi rešenja", rekao je Tegeltija.

Kako kaže, ova inicijativa treba da unapredi pre svega ekonomsku saradnju između naših zemlja.

"Kada koristi od toga budu videli i građani i poslovna zajednica, onda OB može da postane sve što mi želimo u ovom trenutku", poručio je Tegeltija.

Dodao je da će pokušati još jednom da članovima Predsedništva BIH iznese razloge zbog kojih BiH treba da bude deo OB.

"Poruke da treba da budemo deo ove inicijative koje dolaze iz poslovne zajednice mnogo su glasnije od nemuštih izgovora političara koji su suprotnog stava", rekao je Tegeltija.

Smatra da ćemo se kada ova inicijativa u celosti zaživi mnogo lakše kretati ka evrointegracijama, koje su na kraju ključni spoljnotrgovinski interes svih zemalja OB.

Većina u BiH apsolutno podržava OB i nadam se da će BiH u veoma kratkom roku postati deo te inicijative, naveo je Tegeltija.

Kaže da je njegova osnovna poruka za građane Srbije, Severne Makedonije i Albanije da budu strpljivi i da će vrlo brzo imati prilike da se u vere u prednosti ove inicijative.

Takođe, ističe da je suština njegove poruke sadržana u rečima jednog građanina Severne Makedonije koji mu je na obali Ohridskog jezera rekao:

"Dajte, napravite taj Otvoreni Balkan, otvorite granice da živimo kao ljudi", rekao je Tegeltija.

#Zoran Tegeltija