AKTUELNO

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić izjavio je da su odnosi dve zemlje u kontinuiranom usponu i da je pred njihovim partnerstvom velika i obostrano korisna budućnost.

- Odnosi Srbije i SAD zasnovani su na 140 godina dugoj tradiciji, neraskidivim vezama stotina hiljada američkih Srba sa maticom, političkim, ekonomskim, prosvetnim, kulturnim i naučnim vezama. Zajednički radimo i na prevazilaženju nasleđa devedesetih i želja nam je da odnose vratimo na staze stare slave - naveo je Ðurić u intervjuu za današnje izdanje Politike.


Ðurić je istakao da je nedavno predsedniku SAD Džozefu Bajdenu preneo poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Srbiju i izrazio uverenje da će do te posete doći u narednom periodu.

- Predsednik Bajden i predsednik Vučić održavaju veoma dobru ličnu komunikaciju. Podsetio bih i na nedavno pismo predsednika Bajdena našem predsedniku, koje možda nije dobilo dovoljno medijske pažnje, a koje je bilo sadržinski vidno više od rutinske čestitke", izjavio je Ðurić.

On je dodao da je za Srbiju veoma koristan i lični odnos dvojice državnika koji su izgradili mnogobrojnim susretima na multilateralnim skupovima, kao i tokom bilateralnih poseta Bajdena Srbiji u vreme njegovog mandata kao potpredsednika SAD.

- Optimista sam po pitanju odnosa Srbije i SAD. Spoljna politika velikih sila menja se postepeno i proporcionalno međusobnim interesima, ali i uloženom trudu na tome da oni budu usklađeni. Srbija se danas ozbiljno trudi oko ovog odnosa. Tokom svoje dosadašnje službe u SAD svedok sam povećane pažnje i interesa za Srbiju, kao i za produbljivanje naših veza širom političkog spektra u Vašingtonu - dodao je Ðurić.

Ðurić ocenjuje da je prvi mandat predsednika Srbije Vučića „uticao u definišućoj meri na razvojni put Srbije u našem vremenu, te da je promenio paradigmu i fokus srpske politike i usmerio političku debatu sa jednovekovnih rasprava o ideologiji, identitetu i teritoriji na ekonomski i infrastrukturni, ali i tehnološki razvoj i napredak u de fakto svim segmentima društva".

- Zbog toga smatram da je u prvom mandatu predsednik Vučić dao odlučujući doprinos izgradnji temelja nove, podmlađene Srbije koja je u nastajanju. Nakon decenije njegovog preovlađujućeg uticaja na politiku u Srbiji, postavljen je novi standard kada je reč o odgovornosti u odnosu prema državi za sve eventualne pretendente ili buduće nosioce državne vlasti. To je moje lično mišljenje. Politički merodavnu ocenu dosadašnjeg mandata predsednika Vučića, međutim, dao je narod trećeg aprila - izjavio je Ðurić.