AKTUELNO

Danas je mnogima teško da zamisle koliko je strahopoštovanje izazivao Josip Broz Tito, posebno ako nisu sami živeli u to vreme, ali ostale su mnoge anegdote, pa i legende, koje oslikavaju kako su se ljudi osećali u njegovom prisustvu.

Neslavna junakinja jedne od tih anegdota bila je i čuvena pevačica i glumica Olivera Katarina. Ona je na vrhuncu svoje slave bila pozvana da peva na Tari Titu i Jovanki Broz 1978. godine.

Iako će zauvek će ostati upamćena fotografija na kojoj ljubi doživotnog lidera SFRJ, njoj se dogodio i jedan lapsus koji ju je baš isprepadao. Naime, pevačica je od treme uspela da zabrlja reči sopstvene pesme, pa je umesto "Ti si moje janje" otpevala "Ti si naše janje".


- Da, mogli ste i da poljubite Tita. Naravno, ako ste Olivera Katarina. Olivera je bila pozvana da peva drugu Titu i drugarici Jovanki, posle dočeka Nove 1975. godine na Brionima. Tri godine kasnije (1978), Olivera je ponovo pevala pred Titom. Ovoga puta na planini Tara. Na Tari je trebalo ostati šest dana. Olivera je trebalo samo da se pobrine za orkestar. Tada se desilo nešto, što danas može izgledati samo kao anegdota, ako se zanemari pozadina tog događaja.

- Naime, kada je trebalo da obavi poslednji razgovor sa orkestrom pred nastup, iznenada su joj javili da je čitav orkestar vraćen u Beograd. Srećom, tu se zatekao Milutin Popović Zahar, koji se ponudio da joj pomogne. Bila je van sebe od straha. Počela je da peva svoju pesmu "Ti si moje janje", koja može da se izvodi bez orkestra. Međutim, umesto da izgovori "Ti si moje janje", Olivera je otpevala “Ti si naše janje”, i ukopala se od straha. Nije znala kako će to da protumače, jer nije želela da pomisle da je ona Titu poručila da je ovca. Izvinila se odmah. A jedan od političara je dodao - “Ne zaboravite - ona je glumica”. Dobila je veliki aplauz i vrtoglavo nestala sa scene - objavljeno je svojevremeno na Instagram stranici "beogradskimesec".

Autor: