AKTUELNO

Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, pokušali su ponovo da tokom svoje nedavne posete Americi stave u fokus pitanje preševske doline, žaleći se na navodu diskriminaciju, militarizaciju regiona i ekonomsko ugnjetavanje, a Branko Branković, dugogodišnji diplomata i ambasador, rekla je u Novom vikend jutru Jovane Jeremić na televiziji Pink da je to plašenje mečke sa rešetom, i dodao da ne može tako da se pokreće bilo šta u Savetu bezbednosti.

Branković ističe da ta cela igra nije imala nikakve mogućnosti da uspe.

- Albanska misija koja je tamo obezbedi im prolaz da uđu u zgradu UN, primi ih američka misija na razgovor, ali na nivou savetnika. Britancisu ih sigurno isti primili, ali to su sve prazne priče, jer oni ne mogu njima ništa da obećaju, niti da stave na dnevni red – rekao je Branković.

Kako kaže, pravi se priča oko toga iz razloga što sa jedne strane vidimo vrhunski politički bezobrazluk naših Albanaca sa juga Srbije, a drugo, dodaje, ne bi to radili da nemaju nečiju podršku.

- Podrška počinje od SAD, Velike Britanije, pa i Albanije. Oni igraju ružnu ulogu, zalažu se za Otvoreni Balkan, a iza leđa rade ovo što rade. Da se ne zavaravamo, Albanija je u toj situaciji produžena ruka kako bi pokušali nešto da iskoriste – rekao je Branković i dodao da je poenta da se Srbiji ne dozvoli da ide svojim putem i da ne bude mirna.

Foto: TV Pink Printscreen

On je istakao da Srbija sedi na jednoj srpskoj stolici i dodao da tu nema razgovora.

- Sve ovo se dešava zato što nećemo da uvedemo sanckije Rusiji, zato što ne prihvatamo KiM i zato što hoćemo odličnu u dobru saradnju sa svim cenama EU, da budemo članovi iste, ali ne po svaku cenu – rekao je Branković.

Stručnjak za bezbednost Ilija Životić, rekao je da se oni nikada ni u jednom trenutku nisu ponašali kolegijalno.

Foto: TV Pink Printscreen

- Njihova izlaganja su se uglavnom svodila na napade na Srbiju i Vučića. Oni su sami krivi što nisu uspeli da privole ljude sa juga Srbije da glasaju za njih. Oni su gledali usko i borili su se isključivo za svoje lične interese. Nikada nisu izneli konstruktivan predlog da se pomogne narodu koji živi na jugu Srbije – rekao je Životić.

Kako kaže, Albanci sa juga Srbije bili su predvodnici u iznošenju neistina u Skupštini Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

Analitičar Tomislav Kresović, rekao je da je suština čitave priče ta, da je albanski plan da je KiM država u okviru Albanije, dok, dodaje, preševsku dolinu smatraju kao domino kartu, gde bi oni igrali na podeli juga Srbije za sever Kosova.

- Cilj Albanaca, preko amerikanaca, jeste da praktično iseku Srbiju u oblasti Preševa, gde su pretežno Albanci, i da osvoje tu dolinu, koja je još od pamtiveka bila kičma stabilnosti Srbije i Balkana – rekao je Kresović.

Autor:

#Novo jutro