AKTUELNO

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da je u ovom momentu važno sagledati šta je urađeno do sada kako bi se dostigli planirani ciljevi iz Strategije reforme javne uprave, te da je za reformu uprave potrebno uključiti i najširu stručnu javnosti.

Ružić je na radionici za izradu novog Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave za naredni dvogodišnji period od 2018. do 20120. godine istakao da je u protekle tri godine između ostalog uspostavljen sistem razmene službene evidencije - jednošalterski sistem, koordinacija inspekcijskih službi, stabilne javne finansije i drugo.

- Reforma javne uprave se tiče svih organa i potrebno je uključivanje svih zainteresovanih strana, najšire stručne i zainteresovane javnosti, koja bi pružila dovoljno znanja i argumentaciju da se reforma implementira na najbolji mogući način - poručio je Ružić okupljenima na skupu u Palati Srbija u Beogradu.

On je rekao da je krajnji cilj stvaranje efikasne i servisno orijentisane uprave.

- Ono što je sada važno je da jasno sagledamo gde se nalazimo i na osnovu identifikovanih nedostataka pomerimo se još dalje u postizanju planiranih ciljeva iz Strategije reforme javne uprave - kazao je Ružić.

On je podsetio da je 2014. godine, kada su planirane konkretne mere kroz Akcioni plan, reforma javne uprave zauzela, kako je naglasio, važno mesto u programu nove vlade.

Međutim, kaže, reforma je stavljena u kontekst ograničenih resursa i potrebe da se javni sektor smanji usled trogodišnjeg stend-baj aranžmana o predostrožnosti sa MMF-om.

- Proces fiskalne konsolidacije je postao prioritet kako bi se na taj način u budućnosti osigurao dovoljan fiskalni prostor za reforme u različitim sektorima - objasnio je on i pozvao učesnike skupa da u naredne dve godine isplaniraju reforme zajedno sa resornim ministarstvom.

Na radionici su bili prisutni predstavnici 12 nevladinih organizacija kao i i više ministarstava i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština.

Danka Bogetić iz Delegacije EU u Srbiji rekla je da će Akcioni plan predstavljati matricu rada državne uprave u naredne tri godine.

- U mnogo boljoj situaciji smo situaciji u odnosu na prvi Akcioni plan koji je bio preambiciozan. Reforma javne uprave je izrazito kompleksna i ne moguće je sve uraditi u isto vreme - rekla je Bogetić.

#Branko Ružić

#Reforme

'