AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić, koji predvodi delegaciju Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN, danas je u Njujorku prisustvovao Poslovnom forumu "Blumberg Global".

Predviđen je i bilateralni susret sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a predsednik Srbije biće i na večeri koju priređuje visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Vučić je juče započeo službene razgovore u okviru foruma svetske organizacije, imao više bilateralnih susreta, a prisustvovao je i prijemima koje su odvojeno priredili generalni sekretar UN Antonio Guterš i predsednik SAD Donald Tramp.

Vučić na prezentaciji Pakta o zaštiti životne sredine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je sinoć u Njujorku prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine u organizaciji predsednika Francuske Emanuela Makrona. Ta prezentacija prateći je događaj Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik Srbije razgovarao je i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Kako prenose beogradski mediji, Makron je Vučiću rekao da zna za uspešne reforme koje se sprovode u Srbiji.

- Znam da si ti veliki lider, čuo sam za uspešne reforme koje ste sproveli - rekao je Makron Vučiću.

Dvojici predsednika je ovo prvi nastup u UN u svojstvu šefova država, a Makronu prvi uopšte.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije je, u obraćanju novinarima nakon sednice Generalne skupštine, rekao da se u sedištu UN moglo čuti i "mnogo teških reči", te da je nama, kao maloj zemlji, bolje da ostanemo "izvan svakog radara".

Na pitanje kako ocenjuje aktuelnu situaciju u svetu, na tragu ocena da ce ta pitanja biti dominantna i u debati na Generalnoj skupštini, Vučić je primetio da mu se čini da postoje odrđene paralele sa situacijom pred Prvi svetski rat i nekim drugim istorijskim periodima i prilikama.

Vučić je istakao da je situacija u svetu vrlo komplikovana, a da je za nas, kao brojčano i teritorijalno malu zemlju, bolje da budemo tihi i "van svakog radara", te da čuvamo svoju zemlju i budućnost naše dece.

Predsednik je, takođe, istakao da je učešće na Generalnoj skupštini UN idealna prilika za bilateralne razgovore, i da svetska organizacija postaje ponovo važna, jer više ne postoji unipolaran svet.

On je, govoreći o susretima koje je imao, rekao da je jedan od najvažnijih bio razgovor sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, koji je, kazao je, bio najduži i ticao se bilateralnih i svetskih pitanja.

- Uspeli smo da mnogo stvari razmotrimo, sve u senci onoga što je govorio na sednici Generalne skupštin UN američki predsednik Donald Tramp. Razgovarali smo o političkim temama. Rekao sam da Srbija čvrsto drži do svoje vojne neutralnosti, da nećemo biti članica ni NATO, ali ni bilo kog drugog vojnog bloka, da ćemo štititi svoju vojnu neutralnost - poručio je Vučić.

Foto: Tanjug

Brojni sastanici na marginama Generalne skupštine UN

Na marginama otvaranja 72. Generalne skupštine Vučić je imao bilateralne razgovore sa norveškom premijerkom Ernom Suldberg, koju je pozvao da dođe u Beograd, i kako kaže, očekuje da će uskoro uslediti ta poseta. Sastao se i sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom, te najavio da će uskoro posetiti Rumuniju. Isto tako sastao se i sa premijerom Ssvedske Sstefanom Levenom kojem se zahvalio na investicijama iz te zemlje i zamolio da u Srbiju i dalje dolaze švedske kompanije. Pored toga sastao se i sa ministrom sploljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom i imao i susrete i razgovore sa premijerom Slovenije i Hrvatske, Mirom Cerarom i Andrejom Plenkovićem, a pozdravio je i makedonkog premijera Zorana Zaeva, te se u dužem razgovoru zadržao sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Ccovićem i zatim i predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

- Razgovarali smo o našim stvarima u regionu. Zadržao sam se dugo sa Plenkovićem sa kojim sam razgovarao o bilateralnim odnosima, kako da ih popravimo, kako da raste i ekonomska saradnja - preneo je Vučić.

Predsednik Srbije se u sedištu UN sastao i sa predsedavajućim 72.Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom i drugim predstavnicima svetske organizacije.

Kako je najavljeno, glavne teme u Njujorku biće zaštita klime, nuklearno razoružanje i reforma Svetske organizacije, a u žiži najvećeg interesovanja biće svakako situacija na korejskom poluostrvu, ali i druga uveliko otvorena pitanja na globalnoj sceni.

Tu je i prekomponovanje odnosa na evropskom kontinentu, ali, svakako, i Zapadni Balkan, čiji značaj po EU su mnogi skloni da potcenjuju, iako preko regiona u Uniju ide štošta, i dobro i loše.

#Aleksandar Vučić

#Ujedinjene nacije

'