AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Džakarti sa predsednikom Indonezije Đokom Vidodom i izjavio da je prva poseta šefa srpske diplomatije posle više od decenije bila prilika da se još jednom afirmiše podrška Indonezije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Đoko Vidodo je u razgovoru uputio i najsrdačnije čestitke predsedniku Aleksandru Vučiću povodom novog izbora na funkciju predsednika Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

"Bilo je reči i o konkretnim pitanjima produbljivanja saradnje, naročito kada je reč o ekonomskoj saradnji, trgovini poljoprivrednim proizvodima, za šta postoji veliko interesovanje sa strane naših prijatelja u Indoneziji, ali iskorišćena je prilika da se razgovara i o političkoj saradnji koja datira još iz vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja", kazao je Selaković.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Osvrćući se na razgovor sa ministarkom spoljnih poslova Retno Marsudi, Selaković je naveo da je bilo reči o saradnji dva ministarstva ali i saradnji Srbije sa Asocijacijom nacija jugoistočne Azije (ASEAN), kao veoma uspešnim modelom političko-ekonomske saradnje u Jugoistočnoj Aziji.

Ministar Selaković susreo se i sa predstavnicima koncern „Indofud“, koja se bavi proizvodnjom i trgovinom prehrambenim proizvodima, kao i sa predstavnicima kompanije „Berdikari“.

"Sa njihove strane postoji veliko interesovanje za uvoz srpskih žitarica ali smo razgovarali i o mogućnosti plasmana na indonežansko tržište naših jabuka. Govorili smo o konkretnim poslovima i uveren sam da će narednih dana doći do direktne komunikacije ministara poljoprivrede i da će nakon toga uslediti potpisivanje konkretnih akata", naveo je Selaković.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar Selaković će se sutra, tokom drugog dana zvanične posete Indoneziji, sastati i sa generalnim sekretarom ASEAN Lim Džok Hojom.