AKTUELNO

Predsednik Srbije i Lavrov sastali su se u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN i tom prilikom Vučić je zahvalio Rusiji na podršci koju daje teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je danas niz bilateralnih razgovora u sedištu UN, gde prisustvuje Generalnoj skupštini svetske organizacije, tokom kojih je sa svojim sagovornicima razmatrao situaciju u svetu i regionu, ali i pozvao na pospešivanje ekonomske saradnje.

Jedan od najvažnijih bilateralnih susreta bio je, svakako, razgovor sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Rusija je istinski prijatelj Srbije i mi ćemo i ubuduće da radimo na poboljšanju saradnje na svim nivoima, političkom i ekonomskom naročito - istakao je predsednik Vučić.

On je izrazio zahvalnost na podršci koju Rusija pruža Srbiji, kako u UN, tako i na međunarodnim forumima, kao i na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Foto: Tanjug

Vučić je naglasio da Srbija nema nameru da postane članica NATO, ili bilo koje druge vojne organizacije, kao i da ne planira uvođenje sankcija Rusiji.

Ministar Lavrov je istakao da je Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu i prijatelj Rusije, čiji će teritorijalni integritet i suverenitet Ruska Federacija uvek podržavati. Lavrov je posebno naglasio značaj formiranja industrijske zone između Srbije i Rusije i rekao da, inače intenzivni, bilateralni odnosi mogu i moraju da budu još bolji.

Vučić je, s tim u vezi istakao, da je u prvih sedam meseci trgovinska razmena Srbije i Rusije dostigla nivo od 1,470 milijardi evra, i da je zabelezen najveći izvoz iz Srbije do sada u visini od 567 miliona evra, kao i da je taj rast ostvaren zahvaljujući uvećanom izvozu u visini od 25,08 odsto.

Rekao je da Srbija izvozi trešnje, jabuke, breskve, a ne samo sirovo voće i povrće, već tu ima i fabričkih proizvoda i prerađevina.

Sastanak sa Lavrovim, kako je dodao, bio je najduži i ticao se bilateralnih i svetskih pitanja.

- Uspeli smo da mnogo stvari razmotrimo, sve u senci onoga što je govorio na sednici Generalne skupštin UN američki predsednik Donald Tramp. Razgovarali smo o političkim temama. Rekao sam da Srbija čvrsto drži do svoje vojne neutralnosti, da nećemo biti članica ni NATO, ali ni bilo kog drugog vojnog bloka, da ćemo štititi svoju vojnu neutralnost - poručio je Vučić.

Na marginama otvaranja 72. Generalne skupštine Vučić je imao bilateralne razgovore sa norveškom premijerkom Ernom Suldberg, koju je pozvao da dođe u Beograd, i kako kaže očekuje da će uskoro uslediti ta poseta.

Takođe se sastao i sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom, te najavio da će uskoro posetiti Rumuniju.

Pročitajte još: VUČIĆ U UN: Situacija je opasna, čuo sam mnogo teških reči, a Srbiji je najbolje da bude van radara! (FOTO)

Isto tako sastao se i sa premijerom Švedske Štefanom Levenom kojem se zahvalio na investicijama iz te zemlje i zamolio da u Srbiju i dalje dolaze švedske kompanije.

- Pohvalio sam da smo otvorili IKEA robnu kuću, koja uspešno radi u Srbiji, kao i da želimo još više investicija - rekao je on.

Pored toga sastao se i sa ministrom sploljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom imao je i susrete i razgovore sa premijerom Slovenije i Hrvatske, Mirom Cerarom i Andrejom Plenkovićem, a pozdravio je i makedonkog premijera Zorana Zaeva, te se u dužem razgovoru zadržao sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i zatim i predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

- Razgovarali smo o našim stvarima u regionu. Zadržao sam se dugo sa Plenkovićem sa kojim sam razgovarao o bilateralnim odnosima, kako da ih popravimo, kako da raste i ekonomska saradnja - preneo je Vučić.

Sa predsednikom Crne Gore on je, kaže, razmotrio zajedničke infrastrukturne projekte, pre svega povezivanje autoputem, odnosno autoput Čačak-Požega, u dužini od 31 kilometar i Požega-Boljare dug 107 kilometara.

- Razgovarali smo kako teku radovi - dodao je Vučić.

Istakao je da je sa svojim sagovornicima iz regiona razmenio mišljenje o stanju u Bosni i Hercegovini, dodajući da je veoma bitno da se o tome razgovara ozbiljno i odgovorno.

Takođe se u sedištu UN sastao i sa predsedavajućim 72.Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, drugim predstavnicima svetske organizacije.

#Aleksandar Vučić

#Ujedinjene nacije

'