AKTUELNO

Srbija je sa Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom prošle godine imala ukupnu robnu razmenu od 2,5 milijardi evra, rekla je premijerka Ana Brnabić.

To su značajni partneri i za veće države, izjavila je Brnabićeva na Jahorina ekonomskom forumu 2022.

"Perspektive su mnogo bolje, jer pored Telekoma sada i EPS planira da uđe kao investitor kroz hidroelektranu Buk-Bjela sa preko 200 milona evra, kao dela sitema hidroelektrana u kome su još Foča i Pauci. Očekujemo da i vlast u BiH prepozna ovaj projekat kao posao od posebnog značaja, jer EPS ulazi u taj projekat kao bilo koji drugi investitor i takav tretman treba i da ima", izjavila je Brnabić na završnom panelu "Regionalna saradnja i ekonomski razvoj".

Dodala je da bi EPS i Srbija tim projektom postali najveći investitor u BiH i RS.

Brnabić je rekla i da su uz taj projekat izgradnja aerodroma Trebinje i drugi slični poslovi po značaju i obimu nešto što nismo imali do sada i da otvaraju mogucnost za dodatne projekte i saradnju.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

"Ako bi se čitav Zapadni Balkan uključcio u Otvoreni Balkan uvećali bi se BDP u regionu za sedam odsto, što je neverovatno. Ja ne mogu da razumem da neki partneri sa Zapadnog Balkana ne žele da se uključe u ovaj projekat, ali očekujem da će već krajem ove i početkom sledeće godine da se uključe kada se budu videli benefiti saradnje između Srbije, Severne Makedonije i Albanije", rekla je Brnabić.

Dodala je da očekuje da će pritisak građana iz regiona na političare biti toliki da će odlučiti da se priključe, jer, kako kaže, nema nikakve štete od Otvorenog Balkana, već samo koristi.

Pridruživanje BiH Otvorenom Balkanu podržali su predsednica RS Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković, koji takođe učestvuju na panelu.