AKTUELNO

Namenska industrija u Lučanima je važna za Srbiju i cela namenska industrija je veliki potencijal zemlje, poručila je danas predsednica vlade Ana Brnabić tokom posete toj opštini.

Brnabić je, sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom obišla radove na izgradnji novog objekta u fabrici "Milan Blagojević", kao i radove na nasipu Bjelica.

Takođe, istakla je da je vlada izdvojila dodatnih milijardu dinara za generalno čišćenje kanala i pravljenje nasipa pored reka.

- To je ono što možemo da uradimo kako bismo unapredili bezbednost građana i što ostaje budućim generacijama, da ostanete u svojim kućama i da vam, kad imate fabrike i nešto proizvodite, to sve ne odnesu poplave -rekla je Brnabić. Premijerka je, takođe, posetila i fabriku Livnica u Guči, koja je ponovo počela da radi.

- Važna su nam nova radna mesta i to kako da pomognemo domaćim privrednicima", podvukla je ona. Kako je dodala, Livnicu u Guči je kupila kompanija "Progres" iz Čačka, porodična kompanija koja sledeće godine puni 40 godina.

Foto: Tanjug

Vladi Srbije je, istakla je Brnabić, važno da pomaže upravo takvim kompanijama, koje se šire u Srbiji, zapošljavaju nove ljudi i obezbeđuju sigurnost za njihove porodice.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin naveo je da su vlada i predsednik Srbije Aleksandar Vučić od početka polagali ogromnu pažnju Lučanima, ne samo zbog namenske, koja jeste važna, već, kako je rekao, zbog građana koji imaju prava da budu čuvani, zaštićeni i da im država pomogne.

Ministarstvo koje vodi, kao i sama fabrika "Milan Blagojević", dodao je Vulin, pomogli su izdvajanjem sredstava za kupovinu dve crpne pumpe za Lučane koje će pomoći da ne bude novih poplava.

Posebno je istakao da fabrike "Milan Blagojević" koristi vreme kada su naši proizvodi traženi na svetskom tržištu da zarađeni novac uloži u novu tehnologiju, proizvodnju, zapošljavanje?

Vulin: Borimo se za veću bezbednost na radu u namenskoj industriji

- Tako se ponaša namenska industrija i zato je pomoć od 49 miliona evra koju je obezbedila vlada otišla u prave ruke. Vodi se računa kako se novac troši i rezultati ne mlogu da budu loši - naveo je Vulin.

Kada je reč o samom nasipu na Bjelici, direktor "Srbijavoda" Goran Puzović rekao je da su radovi u završnoj fazi i da će se radnici povući 30. septembra, kao što je i preneo predsedniku Srbije prilikom njegove poslednje posete.

Sam objekat se sastoji od nasipa dugog 1.830 metara, betonskog zida dužine 770 metara, crpne stanice zapremine 7,5 kubika u sekundi i jednog hidrotehničkog tunela dugog 150 metara.

Vlada Srbije je za taj objekat izdvojila 220 miliona dinara.

Foto: Tanjug

- Ovo je prva faza zaštite od velikih voda, a vlada je pre mesec dana donela odluku da izdvoji još 70 miliona dinara za dodatne radove pored Bjelice i nadamo se da ćemo do kraja godine i taj deo radova završiti i Bjelicu u Lucanima staviti pod kontrolu - rekao je Puzović.

Oni su obišli radove na izgradnji prozvodnog objekta za kontinualnu nitraciju celuloze i zaštitnog bedema u industrijskoj zoni.

O toku radova i značaju prozvodnog pogona za kontinualnu nitraciju celuloze za to preduzeće Odbrambene industrije, informisao ih direktor Radoš Milovanović, koji je podsetio da je reč o investiciji za koju je novac obezbedila Vlada Republike Srbije.

Proizvodni objekat za kontinualnu nitraciju celuloze, čija je izgradnja započela u januaru, a završetak radova planiran u decembru, uvešće novu tehnologiju koja će obezbediti dirigovan upravljački proces, unaprediće bezbednost i omogućiti bolji kvalitet i duplo povećanje kapaciteta ali i uposliti novih 50 radnika.

Njegovo puštanje u rad planirano je za maj naredne godine.

#Ana Brnabić

#Namenska industrija

'