AKTUELNO

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine i trajala je 67 dana. Karaula Košare nalazila se između Peći i Đakovice, na Juničkoj planini (deo planinskog venca Prokletija), na samo 200 metara od državne granice sa Republikom Albanijom.

Bitka na Košarama ili pakao Košara, bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika terorističke OVK, podržavane od strane regularne Vojske Albanije i NATO avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Rasa Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ.

Pukovnik u penziji Duško Šljivančanin kaže da je te 1999. godine naš vojni vrh pozvao NATO, da tokom Uskrsa bude primirje, do čega nažalost nije došlo.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je druga faza kopnene agresije. Prva je bila dejstvo iz vazduha, mislili su da će tako slomiti moć naše vojske... Onda je usledila kopnena, potom civilna. Agresija je počela i iz vazduha i sa distance - objašnjava Šljivančanin.

On je dodao da je njihov cilj bio da se izvrši izolacija bojišta, da se okruže naše snage na KiM.

- To ne može da se posmatra izolovano... Dakle, bilo je i vazdušnih i kopnenih udara - rekao je.

Saša Radojević, zamenik komandira karaule Košare kaže da bitka jeste ozbiljna vojna akcija koja je imala i plaćenike kao i terorističke organizacije koje su učestvovale u svemu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Do Košara se tih dana teško dolazilo. 23 godine kasnije vidimo i broj snaga, i jasno nam je da su oni sve što bi im palo pod ruke poslali u tzv. "Žutu kuću".

Kako je rekao, on je lično bio prisutan svih 67 dana, i ta bitka je dobijena zahvaljujući uspešnom komandovanju i vojske.

- Mislim da ta bitka pripada svima nama - naveo je Radojević.

Kako je rekao, vojsku je samo Bog pogledao da prežive užase koje su doživeli za to vreme.

Autor: