AKTUELNO

FIS je ispala toliko naivna i neprofesionalna, da se bez ikakvih kontakata i provera sa Srbijom, upustila u takvu avanturu, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK Milovan Drecun, predsednik skupštiskog Odbora za KiM.

Nekadašnji izvestilac Saveta Evrope, čovek koji je istraživao zločine OVK i trgovinu ljudskim organima Dik Martin, od decembra 2020. je pod najvišom policijskom zaštitom, jer mu navodno preti smrt od radikalnih elemenata srpskih obaveštajnih službi.

Srpska Bezbednosna informativna agencija je uputila pismo Federalnoj obaveštajnoj službi Švajcarske, u kojoj najoštrije osuđuje i demantuje maliciozne tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva.

Drecun je rekao da je problem u tome, što ne mogu da prihvatim da je FIS ispala toliko naivna i neprofesionalna, da bez ikakvih kontakata i provera sa Srbijom, može da se upusti u takvu avanturu, i da, kako dodaje, čak ponudi i promenu identiteta, a da te informacije potiču od kriminalnog miljea.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne razumem šta bi mi sa time dobili. Albanci odgovornost ne prihvataju ni za šta. Ni za to što ne poštuju Briselski sporazum, ni to što su srpske građane pretvorili u građane drugog reda, ni što ne dozvoljavaju povratak raseljenima – rekao je Drecun.

Kako kaže, interesantno je da je Švajcarska služba bila angažovana 1998. i 1999. na jednoj logističkoj podršci OVK, tako što je tamo funkcionisao fond „Domovina zove“, gde su se skupljala sredstva za finansiranje OVK.

- Meni se čini da je to lako mogla da bude podmetačina FIS iz redova albanske mafije koja je tamo itekako prisutna – rekao je Drecun.

Ističe da to što oni nisu zvanično stupili u kontakt sa našom službom, to kako kaže, nije trebalo tako da se radi.

Foto: TV Pink Printscreen

Zoran Anđelković, bivši predsednik Izvršnog veća KiM, kaže da treba uzeti u obzir da je u Švajcarskoj ogromna albanska dijaspora.

- Meni ovo liči na pritisak stranih službi da se odgovornost za pretnje smrću Diku Martinu, prebace sa albanske mafije na Srbe. Ko je bio zainteresovan za njegov izveštaj? Pa nama je bilo u interesu da se sazna istina – rekao je Anđelković.

Kako kaže, albanski funkcioneri u Prištini sada govore da treba ukinuti Haški sud, sve se sada na to svodi, na suđenje Tačiju i Veseljiju.

Autor:

#Novo jutro