AKTUELNO

Vojni analitičar Miroslav Lazanski ocenio je da je nezahvalno govoriti o Srbima sa Kosova i Metohije i da je nepristojno komentarisati njihovu odluku.

-Malo je nepristojno komentarisati odluku Srba na KiM koji žive tamo, ti ljudi koji su dole najbolje znaju, politika je uvek umeće mogućeg, oni verovatno smatraju da ako nisu tamo, onda drugi odlučuju o njima, tačno je da između Tačija, Haradija i svih ostalih nema nikakve razlike - istakao je Lazanski i ocenio da je u politici najvažnija pragmatičnost, te da se nada da su oni pragmatično odlučili.

Kako kaže, onda se postavlja novo pitanje - zašto se ne formira ZSO? Zašto toliko to dugo traje? I zašto jedna strana primenjuje Briselski sporazum, a druga ne?

Foto: Printscreen

- Koji je tu izlaz? EU je na strani Prištine, najveći broj zemalja EU je priznalo Kosovo, oni moraju nešto da rade, da imaju tu ulogu medijatora, neki proces mora da traje, ako iz tog procesa nema ništa, ako nije formirana ZSO onda je to veliko pitanje - ocenio je Lazanski u Jutarnjem programu TV Pink.

Što se posete predsednika aleksandra Vučića BiH tiče, Lazanski ocenjuje da je službenom Sarajevu ta poseta dobro došla, da učvrste odnose sa Beogradom, jer su u klinču sa Zagrebom.

-Bivša braća gledaju ko je sa kim saveznik. Svaka republika traži neku drugu republiku da joj bude saveznik, a savezi traju koliko traje spor - zaključio je Lazanski.

On se osvrnuo i na situaciju u svetu, odnosno na rat u Siriji, dodajući da još nije kraj rata, ali je nesumnjivo veliki uspeh armije predsednika Asada, ali i ruske vojske, pre svega avijacije.

-Osvajanje tog grada, Dej Er Zora je možda značajnija vojna pobeda nego osvajanje Alepa. Taj grad je najveći na istoku Sirije, to je uz Raku bilo stecište terorista, oko tog grada bile su velike formacije pobunjenika koje podržava zapad, pre svega SAD, to nije jednostavna operacija - ocenio je Lazanski, napominjući da su sad teroristi spali samo na jednu provinciju Iglib.

-Ovo je bitna stvar u ratu u Siriji, pokazalo se da je terorizam na tom području ipak ranjiv - zaključio je Lazanski.

#Jutarnji program

#Miroslav Lazanski

'