AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić sastaće se danas u Beogradu sa predstavnicima Srpske liste, a tema razgovora biće uslovi za ulazak ove stranke u kosovsku vladu, piše današnja "Politika".

Kako se navodi, sastanak Đurića sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i poslanicima u pokrajinskom parlamentu, biće održan u zgradi Vlade Srbije.

U vrhu zahteva trebalo bi da budu garancije koje Priština mora da pruži oko formiranja Zajednice srpskih opština, što je pre četiri godine dogovoreno u Briselu, i rešavanje konkretnih životnih problema građana.

U Srpskoj listi su negirali su tvrdnje prištinskih medija da je njen glavni cilj da ima ministre u novoj vladi, već ističu da im je najvažnije da od kosovskih vlasti dobiju garancije kada će ZSO konačno biti formiran, jer je reč o međunarodnoj obavezi Prištine iz 2013. godine. Tražiće i da se zaštiti imovina Srba koja je često na meti Albanaca, kao i da se sačuva ono što pripada SPC.

- Nije prihvatljiv ni kosovski zakon po kome pokrajinski parlament može da privatizuje bilo koju imovinu u opštini bez saglasnosti lokalne samouprave - prenosi "Politika" izjavu neimenovanog sagovornika iz Vlade Srbije. Srpska strana zahtevaće, navodi list, i da se opština Prilužje i Plemetina spoje u jednu u kojoj bi u tom slučaju većinisti živeli Srbi.

Biće traženo i da se ponovo obrazuje opština Gora, budući da su Goranci koji u njoj žive izrazili želju da budu sastavni deo SZO.

#Marko Đurić

'