AKTUELNO

Teško ubistvo u Obrenovcu rešeno je za 48 sati nakon čega oni koji su nazivali Beograd najnesigurnijim gradom na svetu, nisu našli za shodno ni da se zahvale profesionalcima MUP koji su obavili svoj posao, kaže ministar policije.

Mafijaških obračuna nema više u meri u kojoj ih je bilo, jer je najveći deo kriminalaca u zatvoru, a deo ih je van zemlje i za njima se intenzivno traga, kaže ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. MUP svakodnevno, kako kaže, vrši pritisak na pripadnike raznih kriminalnih organizacija i pokazuje im da nisu poželjni u ovoj zemlji.

- Kriminalci su uvek pod pažnjom policije, čak i kada ne počine neko konkretno delo. Imali smo zločin u Obrenovcu koji ima elemente teškog ubistva. Razrešili smo ga za 48 sati i otkrili ko je počinilac, ko su pomagači, kakva je mreža, ko je nalogodovac... – kaže Vulin za Pink.

Video: Pink.rs

Ističe da Srbija može da bude mirna jer, i kada se desi teško krivično delo poput ovog u Obrenovcu, ono vrlo brzo bude rasvetljeno. Dodaje da kriminalci vrlo uspešno sarađuju međusobno.

Napravili su jedinstvenu Evropu. Prave jedni drugima pasoše, utočišta, falsifikuju dokumenta... Nedavno smo imali zaplenu ilegalne štamparije u kojoj je pronađeno više hiljada pripremljenih falsifikovanih dokumenata.

Ubistvo u Obrenovcu je, dodaje Vulin, vrlo brzo zloupotrebljeno od strane pojedinih političara.

- Nazivali su Beograd najnesigurnijim gradom na svetom, a kada je ubica pronađen posle 48 sati, ti koji su nas napadali nisu ni čestitali profesionalcima koji su završili posao – kaže Vulin.

Foto: TV Pink Printscreen

Poražavajući rezultati kontrole vozača

Kada je reč o pojačanoj akciji kontrole vozača, od 20.000 kontrolisanih, njih 17.700 je napravilo neki prekršaj.

- To je užasan broj! Od tih 17.700 prekršaja 15.000 su prekoračenja brzine, a od 15.000 prekoračenja 1.600 prekoračenja je bilo u blizini pešačkog prelaza. Dakle, 1.600 puta je neko jurio preko pešačkog i isto toliko puta je pešak mogao da nastrada. Samo nas je Bog pogledao da tih 1.600 puta ne bude 1.600 smrti – kaže ministar.

Intencija je, dodaje, da svaka policijska uprava ima testove na drogu.

- Razgovarano je i o tome da i u našim zimskim centrima, Kopaoniku i Zlatiboru, bude pojačana kontrola. Uveli smo saobraćajnu jedinicu koja se, između ostalog, bavi i testovima za drogu. To su porodična mesta i ljudi moraju biti sigurni i bezbedni – kaže Vulin.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Dodaje da, u odnosu na prošlu godinu, imamo 75 odsto više vozača pod dejstvom narkotika.

- Ja sam za to da se promeni kaznena politika i da svi koji su bili teško drogirani ili pijani, a učestvovali su u saobraćajnoj nesreći sa smrtnim posledicama, treba da odgovaraju kao za pokušaj ubistva. Sami sebe dovedete u stanje smanjene uračunljivosti i ubijete nekoga – šta da vam praštamo? Gde je olakšavajuća okolnost? – kaže Vulin.

Svako ko je mrzeo Rusiju, nije voleo Srbiju

Govoreći o ratu u Ukrajini, Vulin kaže da oni koji su bombardovali Jugoslaviju nemaju moralno pravo da od Srbije traže da uvede sankcije Rusiji i uništava vekovna prijateljstva. Vulin ocenio da je sukob u Ukrajini pokrenuo talas rusofobije koja se, kako smatra, uvek završava srbofobijom.

- Svako ko je mrzeo Rusiju, nije voleo Srbiju. Sve što danas rade ruskoj deci radili bi sutra srpskoj - ocenio je Vulin.

Foto: TV Pink Printscreen

Vulin je ponovio da stvaranje "srpskog sveta" ostaje njegova politička misija.

- Nikad nije bilo Velike Srbije, kamo sreće da je postojala, ali je Hitler napravio Veliku Albaniju. Svi narodi imaju prirodnu težnju da se ujedine, samo Srbi ne smeju - naveo je Vulin.

Dodao je da stabilnost Balkana zavisi od Srbije i optužio lidere pojedinih zemalja u regionu da "hoće žito, ulje, vakcine iz Srbije, a onda pljuju po njoj".

- Željko Komšić i Milo Đukanović između dva zalogaja srpskog hleba pljuju po Srbiji. Kad im treba sve, od vakcine protiv korona virusa do hleba, tu im je Srbija a Crna Gora i BiH neće da uđu u Otvoreni Balkan jer to je kako kažu, Vučićev velikosrpski projekat - ocenio je Vulin.

#Aleksandar Vulin