AKTUELNO

Na sastanku vrhovnog saveta odbrane doneta je odluka da treba preduzeti sve da se konflikt reši mirnim putem, a da, ukoliko ne bude tako, da se pristupi odbrani zemlje, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK Stanko Vasiljević, general u penziji.

Vasiljević je komentarišući razaranje i agresiju NATO alijanse na SRJ, rekao da su postojala dva scenarija, prva da to bude kratka vazdušna intervencija u trajanju od 72 sata, a druga da bude duža akcija.

- Prva varijanta je bila da se dejstvuje samo na teritoriji KiM, a druga po celoj teritoriji SRJ – rekao je Vasiljević.

Kako kaže, objavljeno je, i da su podaci bili dostavljeni našim službama, rukovodstvu, i dodaje da na sastanku vrhovnog saveta odbrane doneta odluka da treba preduzeti sve da se konflikt reši mirnim putem, a da, ukoliko ne bude tako, da se pristupi odbrani zemlje.

- Iako smo znali kolika je sila koja nas napada, i šta branimo, morali smo tako postupiti – rekao je Vasiljević.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodao je da je operaicija počela 24. marta bombama koje su padale širom zemlje.

Zoran Anđelković, bivši predsednik Izvršnog odbora KiM, rekao je da je zločina protiv Srba i Albanaca na KiM bilo i mnogo ranije od 1999. godine. Kako kaže, mnogo ubistava, kao i kidnapovanja ljudi.

- 24. marta je bila skupština Srbije gde smo usvojili izveštaj iz Rambujea. Već popodne smo imali sednicu sa čelnicima u Prištini kako bi se ljudi snadbeli osnovnim životnim namirnicama. Sedeli smo u sali kada je pala prva bomba. To je psihološki teška situacija, ali u tom trenutku borite se iz dana u dan – rekao je Anđelković.

Foto: TV Pink Printscreen

Saša Radojević, zamenik komandira karaule Košare, rekao je da se NATO agresija nije mogla izbeći. Dodaje da su se svi nadali da je mir na vidiku, i da će se situacija tamo srediti, još kada je potpisivan sporazum Milošević-Holbruk.

- Međutim bili smo prevareni, ušli su posmatrači koji su imali za zadatak da pripreme akciju i ojačaju privremene vojske Kosova. Ono što je najvažnije znati jeste da naša vojska nije ni pobeđena ni poražena. Da biste jednu vojsku pobedili, morate da je vojnički pobedite, a drugo to znači da vojska mora da preda oružje i da njena vlada potpiše kapitulaciju – rekao je Radojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, danas je ponosan pripadnik jedne male i ponosne vojske.

Autor:

#Novo jutro