AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji svečanog otkrivanja spomenika potpukovniku Veljku Radenoviću u Kruševcu.

Predsednik se nakon svečanog otkrivanja spomenika, obratio prisutnima, i istakao da je ovo dan kada Srbija pokazuje da ne ume da zaboravi najbolje među nama.

- Radenović će pred Miloša čistog obraza, velikog dela, uvek praćen pesmom "Đenerale, nek je tvojoj majci hvala". On je poput Starine Novaka, velikih junaka. Biće on pred Milošem u dobrom društvu, ravnopravan sa Toplicom i Kosančićem. On je postao dijabetičar, kažu ljudi, on bi išao u prvom autu, a u drugiom iza, išli su lekovi... Koliko bi njih izbeglo službu, ali junak nije poznavao reč "nazad" već samo "napred" - rekao je.

Foto: TV VESTI

Kako je dodao, on je govorio "Napred braćo" umesto "Juriš".

- Pomalo me bio stid i u tuđe i u svoje ime. Bio me je stid u ime svih nas i svih njih, koji su ili brisali sećanje na njega, ili ćutali na njegovo junaštvo... Ovaj prefivni spomenik, divni spomenik, mnogo kasni, i pomalo sramotno kasni... I kao narod i kao država, naša obaveza je da negujemo sećanja na velike ljude - rekao je Vučić i dodao:

- Pokojni đeneral Veljko je gradio i branio i to tamo gde je bil najteže. Sudbina je htela da spomenik bude na stotinu metara od doma njegove prodice. Oni će gal gledati, i ovo je dokaz da se u Srbiji nešto promenilo. Srbija je počela da pamti, da se seća, Srbija nikada neće zaboravljati.

Foto: TV VESTI

Kako je istakao, u pitanju je velikan, najzaslužniji za spašanjanje stotine civila.

- Njegova akcija u Orahovcu, bila je maestralna. To je bilo pitanje srca, mudrosti, pameti, pametnog i odgovornog pristupa - rekao je Vučić prenoseći reči mnogih generala.

Danas se ispravlja istorijska nepravda, prema đeneralu, Srbiji i narodu, naglasio je Vučić.

- Mi danas, kao zemlja se nalazimo u jednoj od najtežih istorijskih situacija, ne znamo šta donosi noć, dan... Mi svakako znamo da naša politika mora da bude politika mira, stabilnosti i čuvanja onoga što je naše. Nismo tražili ništa osim da budemo svoji na svome. Imaćemo hrabrosti da sačuvamo naše, da živimo normalno, pristojno... Da otvorimo auto-put do Kruševca, da dočekamo nove fabrike, ne samo ovde, već i u okrugu - nastavljao je predsednik.

Foto: TV VESTI

Kako kaže, deca koja žive u Rasinskom okrugu, imaju na koga da se ugledaju i od koga uče, a to je đeneral Veljko Radenović.

- Vukašin je Veljkov sin, on je danas u Žandarmeriji, i nadam se da neće zatrebati... U najteže zadatke išao bi Vukašin... Već tako mali Veljkov unuk, dečak tek, rekao je da će da brani zemlju. Uradićemo sve da to ne moraš da radiš - rekao je Vučić.

Predsednik je još jednom dodao da Srbija mora da ostane mudra pametna, i da ne treba da se stidi da kaže da će biti još jača. Ne da bi, kako je dodao, napadala, već da se brani, i čuva sve što ima.

- Neka živi đeneral Radenović, neka živi Kruševac, živela Srbija! - zaključio je Vučić.

Foto: TV Vesti

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, potpukovnik Veljko Radenoviću posthumno je odlikovan ove godine povodom Dana državnosti.

Kako je tom prilikom naveo MUP, jedan je od najvećih junaka srpske policije u sukobima na Kosovu i Metohiji.

Za vreme sukoba na KiM i NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, 125. motorizovana brigada bila je u sastavu Prištinskog korpusa, a tokom sukoba poginulo je 94 njenih pripadnika.

Foto: TV Vesti

Autor:

#Aleksandar Vučić