AKTUELNO

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je večeras da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću upućen poziv da poseti Zagreb.

-Zvanična pozivnica još nije poslata, međutim, usmena pozivnica je bila - rekla je ona u intervjuu za RTL. Prema njenim rečima, složili su se da to ne sme biti još jedan protokolarni susret, već da mora biti usmeren na rešavanje konkretnih pitanja. Ona je navela da ima pomaka kada je reč o primeni Subotičke deklaracije, gde je, kako je istakla, Vučić učinio neke konkretne poteze da poboljšanje položaja Hrvata u Srbiji.

-I dalje insistiramo na svom predstavniku u parlamentu, svakako ćemo razgovarati o nestalima, to je za mene pre svega humanitarno pitanje koje smo dužni rešiti za sve porodice koje još uvek čekaju završetak ratne priče - rekla je Grabar-Kitarović. Ostaje i pitanje univerzalne jurisdikcije, navela je ona i dodala da smatra da se na tom planu dve strane "približavaju međusobnom razumevanju", a tu je i pitanje granica.

Foto: Tanjug

-Naravno, sve u duhu dobrosusedskih odnosa i bez podizanja tenzija već doista učiniti sve dobro za dobrobit našeg naroda i države - rekla je Grabar-Kitarović. Govoreći o ostalim spoljnopolitičkim temama, hrvatska predsednica je potvrdila da u oktobru putuje u posetu Rusiji, gde će se sastati sa predsednikom Vladimirom Putinom, za kojim će, između ostalog, razgovarati i o odnosima Zagreba i Beograda.

-Da, poseta je planirana, datum ćemo zajednički objaviti. Dotad ne mogu govoriti o detaljima posete - rekla je Grabar-Kitarović. Upitana o kojim temama će u Moskvi razgovarati, ona je rekla da su to svakako bilateralni odnosi, i dodala da bi volela da vidi i jačanje privredne saradnje dveju zemalja.

-Razgovaraćemo i o jugoistoku Europe, o stanju u Bosni i Hercegovini, posebno o odnosima izmedu Hrvatske i Srbije. O našoj saradnji u okviru Evroatlantskog saveza, i o borbi protiv zajedničkih pretnji za Hrvatsku i Rusiju - rekla je Grabar-Kitarović. Povodom situacije u BiH, ona je upitana ima li neke informacije o radikalizaciji na tom području, pošto je dosta puta proteklih meseci govorila o tome.

-Da, zabrinuta sam procesima u BiH iz razloga što se onde vidi zastoj u svakom pogledu. Na strani EU i NATO je zastoj u procesu pristupanja BiH, a s druge strane zastoj u procesu reformi. Ne mogu pozdraviti retoriku koja dolazi iz BiH u poslednje vreme, ona nikako ne pridonosi rešavanju otvorenih pitanja i dobrosusedskih odnosa. Hrvatska je prijatelj BiH u potpunosti, podržavamo njihov suverenitet i evroatlantski put, ali isto tako ćemo se boriti za jednaka prava Hrvata kao jednog od tri naroda u BiH - dodala je Grabar-Kitarović.

#Aleksandar Vučić

#Kolinda Grabar Kitarović

#Poseta

#Zagreb

'