AKTUELNO

Tek sada, u sred najnovijih dešavanja u svetu, javnost je saznala da istinu o tome kako već godinama žive Rusi u Ukrajini, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK Vidosav Kovačević, general u penziji.

Komentarišući situaciju u Ukrajini, Kovačević je istakao da smatra da svet ispisuje jednu novu stranicu istorije, da je, kako kaže, po sredi stvaranje novog svetskog poretka.

- Kao što je poznato, nakon pobede nad fašizmom, uspostavljen je novi svetski poredak, koji su uspostavile zemlje pobednice u Drugom svetskom ratu i važila su nekakva pravila u svetu – rekao je Kovačević i dodaje:

- Devedesetih godina se ruši taj međunarodni svetski poredak, ruši se Sovjetski savez. Ukinuto je sećanje i proslavljanje 9. maja, Dana pobede nad fašizmom. Nije problem što Evropa neće da slavi, kao ni što su ih Rusi oslobodili u Drugom svetskom ratu, već kada više nećete da slavite pobedu dobrog nad zlom.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ako je dobro bilo antifašizan, a zlo fašizam, onda se, dodaje, to zlo ponovo pojavilo devedestih godina u liku NATO pakta i SAD koje su izvodile revolucije u svetu.

- 14 zemalja je pristupilo NATO paktu, Rusija je sve to posmatrala, čak i dala ulitmatum, i sada vidimo šta se dešava – rekao je Kovačević.

Kovačević je rekao da se sada otkriva da Rusi u Ukrajini žive gore nego Srbi na Kosovu i Metohiji.

Foto: TV Pink Printscreen

Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu, istakao je da imamo rastrojstvo i propagandu u medijima, i da je teško izvući šta su prave činjenice.

- U svakoj zemlji postoje nacistički elementi. Svakako ne smatram da je to dovoljan povod za agresiju – rekao je Obradović.

Kako kaže, ovo što sada vidimo je samo kontinuitet koji se vrši nad Ukrajinom već odavno.

Foto: TV Pink Printscreen

Bojan Biblija, urednik političke rubrike u Politici, rekao je da je Rusija još 2014. godine sprečila da dođe do rata, dodaje da je još tada bilo pitanje da li će da upadnu u Ukrajinu i zaštite svoj narod.

- Tamo je još tada došlo do etničkog čišćenja. Putin je tada odlučio da ne reaguje, i videli smo šta se desilo, ubijeno je 14 hiljada ljudi u Ukrajini od strane ukrajinskih snaga – rekao je Bilbija.

Kako kaže, Putin nije znao da će se to dogoditi tada, ali je sada, kako dodaje, ipak odlučio da reaguje.

Autor:

#Novo jutro