AKTUELNO

Naša istorija od 1990. godine, nažalost, puna je datuma kakav je 17. mart. Kada je već tako, prošlost moramo da pamtimo i da je se sećamo, jer samo tako nam se neće ponoviti.

Na današnji dan pre 18 godina dogodio se martovski pogrom Srba na Kosovu i Metohiji, tokom kojeg su albanski ekstremisti i pripadnici tzv. OVK sa KiM proterali više od 4.000 Srba.

U svojevrsnoj "Kristalnoj noći" 2004. godine njihova imovina, kao i veliki broj verskih objekata je spaljen ili porušen, dok su mnogi ubijeni i nestali, među kojima i pripadnici međunarodnih snaga.

Novinar „Večernjih novosti“ Dragan Vujičić kaže da je naša istorija 90-ih puna ovakvih datuma, a da je događaj kojeg se danas sećamo – instruirana vežba mržnje prema srpskom narodu.

- Međunarodna zajednica bila je pokrovitelj tih zločina, a samo božjom voljom sačuvana je Gračanica koju su branili, da podsetim, indijski policajci sa bambusima – kaže Vujičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je mnogo stvari koje asociraju na 90-e, pa i ukrajinski rat.

- Kad sam čuo da je u pozorištu u Marijupolju poginulo 1.200 ljudi, setio sam se 28. avgusta 1995. kada su se desile Markale. Prvo je to bila srpska drama, a sada imamo dramu celog sveta – kaže Vujačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Urednik u „Srpskom telegrafu“ Dražen Ostojić kaže da danas nije potrebno da nas mediji podsećaju na ono što se desilo pre 18 godina, jer je svakom Srbinu ostala urezana slika lomljenja krstova i paljenja crkvi.

- Upamtili smo suze dece koja ne znaju gde idu, njihovi unezvereni roditelji koji takođe ne znaju gde će, šta će i kakva im je sudbina – kaže Ostojić.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da niko nije procesuiran zbog toga što se desilo, iako je bilo vremena da se svaki Albanac pojedinačno ispita i da se otkrije šta se desilo.

- Oni to nisu hteli jer su to i organizovali. Bolje bi bilo da nemamo ovakvih stvari u prošlosti, ali kad ih već imamo, dobro je što ih se sećamo i ne smemo da dozvolimo da nam se slično ponovi – kaže Ostojić.