AKTUELNO

U zgradi Predsedništva na Andrićevom vecnu, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ana Brnabić, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, održana je zajednička konferencija za medije.

Sastanku su prisustvovali i ministri Vlade Srbije Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Dušan Vujović.

Na konferenciji je saopšteno da će Srbija sa oko 5,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i opštine u Bosni i Hercegovini u kojima pretežno žive Srbi.

Foto: Tanjug

Reč je o više projekata podrške i pomoći narodu i institucijama RS, kao i o pomoći opštinama u kojime u BiH žive pfretežno Srbi - precizirao je Vučić.

-  Učestvovali smo u rekonstrukciji škole "Srbija " u Bosanskom Šamcu, kao i škole "Vuk Karadžić" u Doboju", rekao je predsednik te dodao da će Srbija finansitari izgradnju dečjih vrtića u Trebinju i Brčkom,,kao i studenstko-đačkog doma u Vlasenici. Biće rekonstrukisane ulice na Palama, kao i sporstke dvorane i trg u Istočnom Sarajevu. Predviđena je sanacija mosta preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika - dodaso je Vučić.

Na sastanku je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju Deklaracije.

Foto: Tanjug

Ta Deklaracija će, istakao je, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku. To su, rekao je Vučić, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima "da dužebrižnici koji se plaše svake pomisli ili reči kada neko izgvori Srbi ili srpske..."

- Srbija je zaključno sa avgustom mesecom ostvarila mijardu evra bolji budžet nego što je planirano i tako imamo mogućnost da pomognemo - rekao je Vučić.

Predsednik RS Milorad Doidik je rekao da je ovo period najbolje saradnje dve zemlje ako govorimo o konkretnim projetima.

Foto: Tanjug

- Zadovoljan sam što su podržani svi projekti koje smo kandidovali i zahvalan sam Srbiji. Zahvalan sam i za pomoć od milion evra koje dobijaju opštine u Federaciji, a koje su u jednoj ingrnorantskoj poziciji od strane vlasti Bosne i Hercegovine - istakao je Dodik.

Kako je dodao, Republika Srpska je zahvalna Srbiji za ovu pomoć, ali i sa aspekta da se Srbija nametnula kao ključni faktor regionalne stabilnosti i snažan motor ekonomskog razvoja u regionu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je najavila je prvi zajedničku sednicu dve vlade početkom novembra, ocenivši da je to još jedan dokaz kontinuiteta ove vlade Srbije sa prethodnom vladom.

- Pričali smo o konkretnim projektima. Na prvom mestu je dalje infrastrukturno povezivanje, izgradnja brzih saobraćajnica pre svega do Bjeljine, u tom kontkstu je posebno važan most kod Bratunca. Očekuje se otvaranje za početak privremenog graničnog prelaza - istakla je Brnabić.

Ona je najavila otvaranje Nacionalne akademije za javnu upravu sredinom sledeće godine, koja će biti otvorena i za predstavnike Republike Srpske.

Razgovori o Kosovu

Osvrnuvši se na navode da u pregovore Beograda i Prištine ulaze novi igrači, Vučić je rekao da Beograd nema nameru da menja formu pregovora.

- Razgovori u Briselu vode se pod patronatom EU i mi ne mislimo da menjamo taj format, a ako budu tražene neke velike promene verovatno će biti sve velike sile uključene, ali ne mislim da je to u ovom trenutku na bilo koji način u igri - rekao je Vucicć.

Rekao je da će se dijalog u Briselu nastaviti, ali i napomenuo da je uvek važno imati dobre konsultacije i razgovore sa SAD, Nemačkom, Rusijom, Kinom...i da se podrazumeva da važna pitanja poput zamrznutog konflikta ne mogu da se rešavaju bez znanja nekih od značajnih faktora.

Vujoviću nagrada MMF i Svetske banke

Ministar finansija Dušan Vujović dobiće prestižnu nagradu Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke kao najbolji ministar centralne i jugoistocne Evrope. Čestitajući mu Vučić je rekao da će Srbija uložiti u opštine u RS i one u kojima pretežno žive Srbi u Federaciji oko pet i po miliona evra, te podsetio da je, upravo zahvaljujući Srbiji, Srebrenica sada veliko gradilište, a da je most Ljubovija - Bratunac u završnoj fazi. Vučić je još jednom podsetio i da će zaposlenima u javnom sektoru biti povćane plate, ali i da će se obezbediti dodatni novac za bezbednosni sektor, te dodao: "Pošto ćemo imati višak novca obradovaćemo i penzionere".

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Problemi između Hrvata i Bošnjaka očigledni

Očigledno je da postoje određenja trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, konstatovao je Vučić, ali i dodao da kao predsednik Srbije ne bi da to komentariše.

- Dodik ima pravo da govori o odnosima u BiH, kao predsednik Srbije toga se klonim, ne bi bilo fer da komentarišem odnose između Bošnjaka i Hrvata, ali ni odnos između delimično službenog Zagreba i Sarajeva - rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje o najnovijem sikobu između Bakira Izetbegovića i Miroslava Tuđamana.

Naš je cilj, kako je poručio, da imamo dobre odnose i jednima i s drugima.Kako je naveo, poseta Sarajevu aredne sedmice imaće smisao upravo u tome da se uspostavi dijalog, civilizovan i pristojan, kao način rešavanja srpsko-bošnjačkih problema.

- Ja želim sve najboje i Hrvatima u rešavanju odnosa s Bošnjacima - poručio je Vučić, te ponovio da ne bi da ulazi u njihove međusobne odnose.

Za razliku od predsednika Srbije, Dodik je rekao je da očigledno postoji pritajena mržnja između Izetbegovića i Tuđmana, što je prokomentarisao rečima: "Bili su braća, šta im je sad, nemam pojma".

On je primetio da je očigledno da istorijske činjenice ne mogu da budu skrivene i dodao da Izetbegović samo otvara probleme i da nema više destinacija ni u regionu ni u BiH gde nije otvorio problem.

- Čini to u kontinuitetu, prvo sa onim mirovnim sporazumom. On govori da je njegova politika, politika njegovog oca, a politika njegovog oca je Islamska deklaracije, koja je programski akt i dokument za Islamsku državu koja je funkcionisala i još uvek funckioniše na Bliskom istoku, i on se toga nije odrekao - rekao je Dodik.

Kako je naveo, sada su i oni saznali od Tuđmana ono što su Srbi govorili, a da se njihov glas nije čuo, a to je da je upravo začetak Islamske države mogao da se vidi u BiH dolaskom mudžahedina, što je, primetio je, povredilo Bakira Izetbegovića.

#Aleksandar Vučić

#Milorad Dodik

#Sastanak

'