AKTUELNO

Alija Izetbegović je začetnik islamskog terorizma, a Franjo Tuđman, predvodnik udruženog zločinačkog poduhvata. Jedna optužba je stigla iz Zagreba, a druga iz Sarajeva i to od sinova predsednika nekadašnjih jugoslovenskih republika, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Izjave Miroslava Tuđmana, poslanika HDZ-a u hrvatskom Saboru i Bakira Izetbegovića, člana Predsedništva BiH-a, u Jutarnjem programu Pink televizije komentarisali su prof. dr Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studija bezbednosti Edukons, prof. dr Zoran Dragišić i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Dragišić je komentarišući nedavne izjav Bakira Izetbegovića i knjigu Miroslava Tuđmana u kojoj je on okrivio muslimane iz Bosne da su začetnici islamskog terorizma rekao da to ne bi stavio u istu ravan.

-Prvo treba imati u vidu da je Miroslav Tuđman bio šef obaveštajnih službi Hrvatske za vreme rata, a druga stvar je što je Tuđman profesor bezbednosti i čovek koji je u poslednje vreme objavio nekoliko ozbiljnih knjiga, članaka... koji imaju svoju naučnu vrednost. Pročitao sam samo neke izvore iz tih njegovih najnovijih knjiga, čitao sam intervju i ono o čemu govori nisu to neke činjenice koje su nepoznate. Manje-više sve su to činjenice koje poznate. Ono što je interesantno to je jedna istorijska kontekstualizacija političkog delovanja Alije Izetbegovića za koju ja mislim da je izuzetno važna, jer je njegova politička biografija suštinski je bitna da bi se razumeli mnogi procesi koji se dešavaju i danas u Bosni i Hercegovini, koji su se dešavali tokom devedesetih godina u – rekao je Dragišić i dodao:

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Ali prosto islamizam, kao određena politička ideologija, nije začet u Bosni devedesetih godina, on je začet mnogo ranije, to je praktično sa padom Otomanske imperije. To je 20-tih godina prošlog veka kada su muslimani na Balkanu, Severnoj Africi, izgubili jedan identitetski orjentir i onda se pojavljuje ideologija islamzma kao odgovora na nacionalizam, kao odgovora na ono što je moderna Evropa ponudila. BiH se sa tim suočila već 1878. godine nakon aneksije i dolaska Austrijske vlasti u BiH, tako da zapravo Alija Izetbegović, koji je i sam bio član organizacije Mladi muslimani, a koja je opet nastala kao balkanska varijanta Muslimanske braće.

Dragišić navodi da je Alija Izetbegović proizvod svih tih istorijskih okolnosti i da njegovo političko delovanje iza tog konteksta ne možemo posmatrati.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Bjegović se nadovezao na Dragišića i rekao da je zapohvaliti to što i jedan i drugi govore istinu, iako sui to ružne reči.

-Napokon su progovorili i rekli istinu jedan drugom u člice i na neki način rekli kako su to njihove države tih ratnih godina nastale. znači na kojim osnovama je nastala Republika Hrvatska, a takođe i deo BiH. Sveo ono što su izjavili ja kažem tačno je, ali nisam siguran da li je masa tih činjenica poznata građanima Evrope. Oni moraju da znaju kako je to i na kojim osnovama je nastala Hrvatska, šta predstavlja i znači Oluja. Da je to ipak bio zločinački poduhvat državnog vrha, zajedno sa njihovim vojnim i policijsklim formacijama – dodao je Bjegović.

Bjegović dodaje i to da islamski terorizam do tih ratnih godina na prostoru Evrope nije postojao, i da Miroslav Tuđman sa pravom, a njemu je to i poznato, jer je bio na čelu pobaveštajnih jedinica, kada kaže za to da je začetak islamskog terorizma u Evropi.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Bile su cele divizije mudžahedina u Bosni tokom rata – dodaje Bjegović.

A Dragišić je rekao da je oko 7.000 mudžahedina bilo u Bosni na strani muslimana i da je to bila Sedma brigada Armije BiH El Mudžahid.

-Najveći broj islamskih terorista došao je u Bosnu preko Hrvatske. Miroslav Tuđman mnogo toga zna i videćemo dokle je on išao sa pisanjem te istine – rekao ej Dragišić i dodao da očekuje mnogo toga što će Tuđman izneti, jer je jako važno da se zna istina.

Galijašević je na izjave Tuđmana i Izetbegoviće rekao da njihov sukob i njihova polemika se stavljaju u kontekst dnevne politike i u Hrvatskoj i u BiH, kao i odnosa koji vladaju na relacijama SDA u Sarajevu i HDZ-a u Zagrebu.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

- Profesor Bjegović je u pravu kada kaže da je veoma važno da Miroslav Tuđman bude osoba koja će upreti prstom u ono što mi znamo i o čemu smo puno i preciznije, jasnije i argumentovanije govorili. važno je da Tuđman, koji jeste bio i obaveštajac, osoba koja je znala puno o kretanju mudžahedina i njihovom ulasku u Hrvatsku. dakle da potvrdi ono o čemu se govorilio zadnjih godina i uakzivo kao problem – rekao je Galijašević i dodao:

-Hrvatska nikada nije pružila neki dokaz ili je pržila neku dokuntaciju koja bi pomogla u istraživanju.

#Alija Izetbegović

#Dejan Bjegović

#Dževad Galijašević

#Islamska država

#Terorizam

#Zoran Dragišić

'