AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurić je istakao da je progon Srba na Kosovu i Metohiji nedopustiv.

- Na pregovore sa Prištinom uvek idete sa nekim osećajem nelagode, da bi vam neko dovodio u pitanje nešto što svakim atomom bića znate da je vaše. Mi idemo tamo da se borimo za naš narod i njegove ineterse, da sačuvamo ono što je srpsko na Kosovu, tako se i ponašamo - donstojanstveno - rekao je Đurić za Pink.

On je ukazao da je Vučić izneo jasnu poziciju po pitanju Kosova i Metohije, ukazavši na nedopustivost progona Srba.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio o slučaju progona Bogdana Mitrovića, koji je bukvalno kidnapovan od strane kosovske polcije - rekao je Đurić, podsetivši da je Mitrović sa porodicom autobusom zajedno sa velikim brojem povratnika iz Srbije išao u Suvu Reku, u Mušutište da obiđe svoju crkvu i svoju kuću.

- Ta crkva, crkva Presvete Bogodice iz 1315 godine, a sada neki Albanci meštanima zabranjuju da obiđu crkvu, koju su inače porušili vojnici OVK - istakao je Đurić i objasnio da je Mitrovića optužio njegov komšija Sadikaj, koji mu je srušio kuće i oteo njegovu zemlju.

Prema njegovim rečima, da ironija bude veća Sadikaj je u opštini Suva Reka zadužen za povratak Srba, a sada je posle 18 godina od progona, optužio Mitrovića za ratne zločine.

- Oteli su ga iz autobus, naočigled porodice, 20 specijalaca ga je sa lisicama na rukama izvelo iz autobusa- naveo je Đurić i ukazao da je Mitrovićevom advokatu i oficiru za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejanu Pavićeviću nije dozvoljeno da ga posete.

VUKOTIĆ ZA PINK: Strah od nuklearnog sukoba neopravdan, EU najbolji put za Srbiju

- Nije nam dozvoljen pristuip, porodica je predstavljena, mi ne znamo u kakvom je on stanju -istakao je Đurić i poručio da će biti ispitana krivična odgovornost svih onih koji su odgovorni za ovu situaciju.

Kako je dodao, predstavnici EU su rekli da Mitrović ima fer tretman i da će učiniti sve da se njegov položaj popravi.

Na pitanje koja je uloga Federike Mogerini i EU, Đurić je rekao da je Srbija zainteresovana da pronađe neko rešenje i da je za Beograd forma sekundarna stvar.

- Nasledili smo lošu startnu pregovaračku poziciju, većina zemalja EU je prizanala Kosovo, nemoguće je taj točak vratiti nazad. Ne plašimo se razgovora. Ne očekujte da će Srbija praviti bilo kave ustupke bez jasnih i konkretnih dobitaka za Srbe na Kosovu, a kada je reč o ustupcima sada nije na redu Srbija, već Kosovo koje treba da ispuni postignute dogovore - naveo je Đurić.

#Hapšenje

#Kosovo

#Marko Đurić

'