AKTUELNO

Novinar Milorad Komrakov objavio je novi autorski tekst koji prenosimo u celosti:

- Danas sam, putem Vibera, dobio video klip o događajima u Ukrajini od prijatelja kome verujem. Sve njegove dosadašnje informacije bile su tačne, a snimci autentični. Posebno me je iznenadio snimak iz Donbasa u Donjeckoj Narodnoj Republici, sa mesta o kome sam, na ovom portalu, pisao pre nekoliko dana. Reč je o Aleji Anđela u Donbasu, spomen obeležja u znak sećanja na 149 -oro dece koji su ovde ubijeni 2015. godine, tokom agresije i terora oružanih snaga Ukrajine. Na njemu su uklesana imena dečaka i devojčica koji su brutalno ubijeni u svojim kućama, stanovima, dvorištima, školama, na dečijim igralištima - tokom druženja sa prijateljima, tokom šetnji sa roditeljima, na spavanju, u izbegličkim kolonama, u autobusima...

Na snimku, na moje iznenađenje, sada se vide ukrajinski neonacisti, grupa od pedesetak zarobljenika kako mirno, pognutih glava, stoje ispred Aleje anđela i odaju poštu dečacima i devojčicama, ubijenim pre sedam godina! Svi pripadnici tzv. ukrofašisti, iz bataljona AZOV, su u sivomaslinastim uniformama, ruke su im slobodne, poneki je samo skinuo kapu sa glave, ima i starijih i mlađih“ljudi“. Snimak je načinjen pre tri dana.

Pomislio sam, da li je moguće da su među njima i oni koji su 2015. godine ovde sejali rafale po nedužnoj deci. Šta su deca skrivila? Kome su se oni zamerili? Zašto je ta mladost Donbasa tako surovo kažnjena od ukrajinskih ekstremista.?Zar je toliko jaka mržnja prema „bratskoj“ Rusiji da i po deci, mora da se puca rafalima... Od granata ukrajinske vojske, u ofanzivi ukrajinskih ekstremista poginulo je i nekoliko dece ukrajinske nacionalnosti jer one koji su pucali nije bilo briga ko se nalazi "sa druge strane". Mnoga deca su ostala bez jednog ili više ekstremiteta, neka su trajno izgubila sluh, druga deca su ostala bez vida, neka bez oba čula... Sve te potresne scene, međutim, ne utiču mnogo na gospodare života i smrti u Kijevu. Mislim da su Rusi, ovim potezom hteli da izazovu kajanje kod ubica, da im, posle sedam godina, pokažu zašto su došli ponovo u Ukrajinu. Da se ovakva zlodela nikada i nigde više ne bi počinila! Da li se neko od ovih ubica postideo, zaplakao, zapalio sveću...Nije. Svake godine učenici osnovnih i srednjih škola dolaze na ovo mesto kako bi položili cveće najmlađim žrtvama rata. Poginuloj deci Donbasa odali su poštu i mnogi Srbi o čemu je izveštavala ruska štampa.

Ukrajinske nacionalističke snage koje se , ovih dana, povlače iz naselja u Lugansku uništavaju sve što im se nađe na putu, izjavio je predsednik Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik.

- Oružane formacije ukrofašista, shvatajući beznadežnost svog otpora, u svojoj nemoćnoj mržnji uništavaju sve što im se nađe na putu prilikom povlačenja. Otvaraju vatru na stambene objekte, miniraju područje, uništavaju objekte civilne infrastrukture, rekao je Pasečnik, obraćajući se ruskim medijima. Rusko ministarstvo odbrane optužilo je odred Azov – otvoreno neonacističku jedinicu ukrajinske Nacionalne garde, da je koristila tešku artiljeriju Grad za napade na stambena naselja i školu na periferiji grada Mariupolja, pri čemu je ubijeno više civila. Ministarstvo odbrane optužilo je nacionalističke snage za granatiranje stambenih naselja u Starobelsku u delu Luganske oblasti koji je ranije bio pod kontrolom Kijeva, takođe koristeći lansere Grad, nakon povlačenja iz mesta, što je ponovo izazvalo žrtve među lokalnim stanovništvom. Osam godina traje agonija naroda na području Donbasa. Ova teritirija vekovima je bila naseljena većinskim ruskim stanovništvom i zato se ne treba čuditi zašto su upravo ovde počinjeni neki od najtežih ratnih zločina.

Autor:

#Ukrajina