AKTUELNO

Srbija, kao zemlja koja je na svojoj koži osetila sankcije, ne bi trebalo da ih uvodi nikome, a zahtev da uvedemo blokade Rusiji nema moralnu osnovu, kaže bivši šef Koordinacionog centra za KiM.

Niko nema moralno pravo da zahteva od Srbije bilo kakve sankcije i blokade, imajući u vidu da smo ih doživeli, kaže za Pink Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za KiM.

- Zaista ne postoji moralna osnova za ovakve zahteve. Politika bi trebalo da je visokomoralna disciplina sa visokim stepenom fleksibilnosti, a zahtevati od Srbije da bilo kojoj zemlji uvede sankcije je nepromišljeno – kaže Čović.

Ističe da “ne treba da kukamo” i da je stanje jednostavno – takvo kakvo je.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislim da je odgovor Vlade i državnog vrha u 15 tačaka jasan i zadovoljavajući. Dalje i više od toga se ne može. Ja nisam zaboravio ni 1992. godinu kada se Rusija saglasila da nam se uvedu sankcije, iako je to bila neka druga Rusija. Isto tako nisam zaboravio ni 2006. godinu kada je došlo do odvajanja Crne Gore od Srbije što su podržavali – kaže Čović.

Ističe da će se pritisci na Srbiju nastaviti, da srbomrsci daju vrlo zapaljive izjave na račun naše zemlje, a da vidimo i da je Hrvatska stavila vojsku u stanje borbene gotovosti.

- Od koga sad planiraju da se brane? Ko im to preti i ko ih to ugrožava? – zapitao je Čović.

Foto: TV Pink Printscreen

Na zahtev iz Prištine da tzv. Kosovo bude primljeno u NATO, Čović kaže da Kosovo nije opštepriznata država, te da je reč o pokušajima provokacija.

- NATO je ušao na Kosovo, šta sad ima Kosovo da ulazi u NATO? – zapitao je Čović.

#Nebojša Čović