AKTUELNO

Iako visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost daje opasne i zapaljive izjave, ne bi trebalo da imaju posledice po Srbiju, prvenstveno zato što vodimo politiku mira i neutralnosti, ističe urednik "Objektiva".

Komentarišući napade koji dolaze iz regiona, a tiču se odluke Saveta nacionalne bezbednosti Republike Srbije da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i ne uvodi sankcije Rusiji, urednik spoljnopolitičke rubrike u “Objektivu” Filip Radojičić ocenjuje da je ovo bio jedini stav koji je naša zemlja mogla da zauzme.

- Zanimljivo je šta je sve protiv Ukrajine i NATO govorio hrvatski predsednik koji, za razliku od našeg, zbog toga nije snosio nikakve sankcije. Stavovi su bili mnogo radikalniji i jako je čudno da na zapadu, pogotovo u Briselu i Vašingtonu nije bilo reakcija – kaže Radojičić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Zaključak Srbije dobio je dobre ocene od Stejt departmenta i dela Brisela ali, kako kaže, brinu reči visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja koji hoće da uputi 500 vojnika u Republiku Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu, plašeći se navodno da će ruski predsednik Vladimir Putin da prizna RS kao nezavisnu državu.

- Boreljova izjava je opasna i ne znam odakle mu, da li možda ima neke informacije pa je rekao to što je rekao – kaže Radojičić, dodajući da, iako su ovakve izjave zapaljive, ne bi trebalo da imaju posledice, s obzirom na miroljubivu politiku koju Srbija vodi.

#Filip Radojičić