AKTUELNO

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo ocenio je danas da je amandman predsednika Odbora za poljoprivredu Marijana Rističevića, koji predviđa zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta državljanima EU u zoni od 10 kilometara od granice, u skladu sa Ustavom.

Odbor je ocenio i da je ukupno 45 amandmana podnetih na taj zakonski predlog u skladu sa Ustavom.

Rističevićev amandman precizira uslove za prodaju poljoprivrednog zemljišta tako što se predviđa zabrana prometa zemljišta na udaljenosti 10 kilometara od granice.

Taj amandman, uz još dva amandmana prihvatila je Vlada Srbije, kao i Odbor za poljoprivredu.

Foto: Tanjug

U kraćoj raspravi na Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo, poslanica DS Gordana Čomić ocenila je da Rističevićev amandman, kao i ceo predlog izmena zakona, nije u skladu sa Ustavom.

Po tom amandmanu, kaže Čomić, ministar poljoprivrede ima obavezu da utvrdi gde je granica sa Hrvatskom i BiH, navodeći da on to ne može bez međudržavnog sporazuma sa Hrvatskom i BiH.

"Kako će ministar da utvrdi koliko je 10 kilometara od granice sa Hrvatskom i BiH? Gde je granica na Dunavu i na Drini? Da li se to isto odnosi na administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji", upitala je Čomić.

Predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo đorđe Komlenski je potom predložio da se o Rističevićevom amandmanu glasa posebno, a o ostalim amandmanima grupno.

Brnabić: Srbija neće priznati Kosovo

Skupština Srbije danas u nastavku vanredne sednice razmatra amandmane podnete na izmene tog zakona, koje će stranim državljanima iz zemalja EU ograničiti kupovinu zemljišta.

Izmene i dopune tog zakona treba da spreče potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, budući da je bilo predviđeno da 1. septembra počne primena odredbi Sporazuma o stabilizaciji i prudruživanju koje izjednačavaju prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.

Stranac državljanin zemlje EU može steći u svojinu najviše do dva hektara poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Republika Srbija ima pravo preče kupovine poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Druge zemlje su se izborile u pregovorima o pridruživanju za višegodišnju zabranu prodaje zemlje strancima i nakon ulaska u EU.

#Marijan Rističević

#Zemlja

'