AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar obratio se povodom odluke Vladimira Putina da zvanično prizna nezavisnost Donbasa.

"Naravno da sam zabrinut i da naša pozicija nije laka. Sve što se događalo dovodi Srbiju u situaciju u kojoj je predstoje brojni izazovi, političke, bezbednosne i ekonomske prirode", istakao je Vučić i dodao: "Politički pritisak koji će biti na Srbiji nakon odluke predsednika Putina na različitine načine biće mnogo veći nego ikada."

"Ono što sam doživeo u prethodna tri dana je što očekujem da tek sledi, svakako u političkom smislu nimalo neće biti jednostavan period za Srbiju. Što se tiče bezbednosnog dela, on naravno ruši kompletnu arhitekturu sveta. Kako će se ko ponašati i šta će ko da čini, to više niko ne može da predvidi", istakao je Vučić i dodao:

"Ono što je za nas važno to je da je u smislu etičko-bezbednose arhitekture naša opredeljenost za mir treba da bude čvrsta i snažna i naša snaga odvraćanja prema bilo kojem potencijalnom agresoru mora da bude još snažnija i jača".

"Danas na sednici, kao vrhovni komandant izdao sam nalog pripadnicima policijskih snaga Republike Srbije i zahtev specijalni jedinicima da u svakom trenutku budu pripremljene na najbolji mogući način. Da nastavljamo da skupljamo naoružanje. Danas se mir više ne podrazumeva. Ovim se menja svetski poredak", rekao je predsednik Srbije.

"Imao sam važan razgovor sa Makronom o situaciji u našem regionu. Postoje strahovi da sve ovo može da se proširi na druge delove Evrope i sveta, pa i na Zapadni Balkan. Putin je govorio ono što misli. U jednom trenutku je rekao da je kreator sovjetske Ukrajine 1921. bio Lenjin. U oštrijem tonu nego što sam očekivao, rekao je da Ukrajina vrši dekomunizaciju i ruši Lenjinove spomenike".

"Srbija se nalazi na evropskom putu, Srbija je podržavala Ukrajinu. S druge strane, imate 85 odsto nacije koji će, šta god da se dogodi, biti na strani Rusije. Naša uzdržanost i naša pametna politika, da razvijamo zemlju, a ne da ratujemo, su od suštinskog značaja za očuvanje mira", rekao je Vučić.

"Ne bih mogao da igram karte, jer ne mogu da sakrijem emocije. Sada sam zabrinut, ali želim da umirim ljude, imaćemo hrane i vode dovoljno za naše stanovništvo. Napravio sam grešku što nisam slušao Kineze, što sam se nadao boljem nego što je bilo realno", istakao je predsednik i dodao da će sada tek biti pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Autor: