AKTUELNO

Predsednica Centra za spoljnu politiku očekuje da će rusko-ukrajinska kriza biti rešena na najavljenom samitu Putina i Bajdena. Tokom susreta, bila bi doneta odluka o neutralnosti Ukrajine, nakon čega bi došlo do deeskalacije.

Komentarišući najavu o dogovorenom susretu ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da je sve izglednije da do intervencije neće doći.

- Iscrpljujuća diplomatija će, očigledno, dati neki rezultat. Činjenice na terenu govore da je Rusija okružila Ukrajinu, a paralelno sa ovim dešavanjima, tekla je i velika diplomatska aktivnost, ne samo sa američke strane, već prevashodno sa evropske – kaže za Pink Grubješić.

Foto: TV Pink Printscreen

U najavljenom samitu Putina i Bajdena, presudnu ulogu odigrao je francuski predsednik Emanuel Makron, pojašnjava Grubješić i dodaje da će, po svemu sudeći, doći do samita, a potom i do deeskalacije.

- Šta se očekuje na tom samitu i šta bi bilo rešenje? Rešenje bi bilo da Ukrajina i zvanično postane neutralna, ali tu neutralnost mogu da joj garantuju samo velike sile. To bi dugoročno bilo najbolje rešenje za ovaj prostor – kaže Grubješić.

Dodaje da iza svakog rata stoji ekonomija, pa je i u ovom sukobu najviše motiva leži upravo u ekonomiji.

Ukrajina je samo povod, a suština priče je u globalnom sukobljavanju na relaciji Moskva-Vašington, u obuzdavanju Rusije i definisanju sfera uticaja, kaže za Pink bivši diplomata Zoran Milivojević.

- Od prvog dana je bilo jasno da Rusiji ne odgovara da uđe u sukob, što bi išlo u prilog Vašingtonu. Ukrajina je, ponavljam, samo povod, pa će se na samitu razgovarati, ne o samoj Ukrajini, već o bezbednosti u Evropi – kaže Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je dobro to što se Evropa aktivno uključila u ovo pitanje jer, kada se radi o bezbednosti Evrope, bez Rusije ona ne može da bude tema.

- Rusija je evropska država, pa je ovo evropsko bezbednosno pitanje. Nije američko ili nečije tuđe, već evropsko. Dakle, pored evropske bezbednosti, biće reči i o sukobu na globalnom planu, u trouglu Vašington-Moskva-Peking. Cela priča se vrti oko toga – priča Milivojević.

Kakvo je trenutno stanje u Ukrajini?

Kristijan Veršic, šef dopisništva austrijske televizije ORF za Jugoistočnu Evropu, uključio se u “Novo jutro” direktno iz Ukrajine gde je, kako kaže, mirno, tenzija i pucnjava su se tokom noći smanjili, ali je puno glasina o napadima. - Znatno je više aktivnosti na liniji razgraničenja koja ima oko 450 kilometara. Broj žrtava je nizak, četiri, ali mi se čini da se ovo koristi za okvir za pregovore. Još nije jasno da li će se sve završiti ratom ili će se sve rešiti diplomatskim putem – kaže Veršic. Kako kaže, ukrajinski mediji prenose informacije koje objavljuju zapadni mediji, ali isto tako i izjave ukrajinskog predsednika da nema razloga za paniku.

Foto: TV Pink Printscreen

#Kristijan Veršic

#Suzana Grubješić

#Zoran Milivojević