AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je budžet Grada Beograda rebalansom uvećan za oko 4,6 milijardi dinara.

- Budžet Beograda je sada 166 milijardi dinara, odnosno milijardu i 411 miliona evra. To je najveći budžet u modernoj istoriji. Povećali smo ga posle malo više od mesec dana samo zato što smo tokom oktobra prošle godine restriktivno planirali budžet jer se nije znalo da li će privreda raditi zbog kovida - istakao je Vesić.

Pošto su prihodi dobri i vidimo da je punjenje budžeta već u januaru dobro, iako to nije baš najbolji mesec za to, odlučili smo se za povećanje. Budžet grada je povećan za 3,1 odsto, odnosno oko 4,6 milijardi dinara, a budžet opština za više od milijardu, odnosno za oko sedam odsto.

- Rebalanskom budžeta smo odvojili novac za kupovinu tableta i laptopova, 17.000 tableta i oko 1.500 laptopova za učitelje i nastavnike, a tablete će dobiti i učenici koji sada prelaze u treći razred - dodao je Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je napomenuo, ove godine će pet razreda imati tablete.

- Izdavači kažu da je za oko 50 odsto pao promet štampanih, a povećana je prodaja digitalnih udžbenika. Kada svakom detetu omogućite da ima tablet i besplatan internet, naravno da će kupovati digitalne udžbenike - dodao je on.

Prema njegovim rečima, rebalansom je opredeljen novac i za osnovni paket udžbenika za prvi i drugi razred.

- Udžbenike će dobti budući prvaci, ako i učenici drugog razreda. To je oko 34.000 đaka, grad će direktno plati izdavačima. Vrednost paketa je oko 5.600 dinara. To će biti njihovi udžbenici i neće morati da ih vraćaju - istakao je Vesić.