AKTUELNO

Ministarka za evropske integracije izjavila je danas da očekuje da ćemo do kraja godine otvoriti još tri poglavlja u pregovorima sa EU i istakla da je Srbija ozbiljna zemlja kandidat sa kojom Unija razgovara kao sa partnerom.

Ministarka Jadranka Joksimović je na TV Pink izrazila uverenje da ćemo do kraja 2017. otvoriti poglavlje 6, koje se odnosi na kompanijsko pravo, poglavlje 30, ekonomski odnosi sa inostranstvom i poglavlje 33 koje se odnosi na budžetske i finansijske odredbe.

- Da li će biti u oktobru ili decembru, dve međuvladine konferencije, ili samo u decembru, to ćemo još videti. To je stvar i proceduralnih stvari koje mi sa Evropskom komisijom radimo - kaže Joksimović.

Foto: TV Pink

Istakla je da je poglavlje 6, kompanijsko pravo, vrlo važno zbog potencijalnih investitora, kao i da je važan i set ekonomskih poglavlja.

- Mi radimo svoj posao - naglašava Joksimović .

Govoreći o poseti izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera Srbiji, Joksimović kaže da je njegova poseta bila veoma pozitivna, da je dobro što se sa svima video u Srbiji, te da će na osnovu razgovora koje je vodio sa srpskim zvaničnima, ali i sa opizicijom i nevladinim sektorom pripremiti novi izveštaj u 2018. godini.

Podsetila je da je Mekaliste izvestilac za Srbiju od 2014. i da je nebrojeno puta dolazio u posetu Srbiji, te da je njegova poslednja poseta pogrešno doživljena i percepirana kao da je on "neki namesnik koji je došao da bilo koga postrojava".

Mekalster, dodaje, ima obavezu da se vidi sa svima u Srbiji i čuje sve kako bi pripremio izveštaj koji će prihvatiti poslanici Evropskog parlamenta iz različitih političkih grupacija, te da taj izveštaj mora da bude sveobuhvatan, uključujući reforme u oblasti vladavine prava, ekonomiju i političke prilike, kao i regionalne odnose.

Foto: TV Pink

- To godinama radi. Poznajem ga dugo i kvalitetno sarađujemo - rekla je Joksimović i istakla da je Mekalister ugledan i uticajan političar i da smo u poslednje tri, četiri godine dobli dodatnu pažnju upravo zbog ugleda Mekalistera.

Navodi i da je normalno da s vremena na vreme bude i kritika jer je svaki kandidat za člansto u EU pod lupom, te da su te kritike dobrodošle.

Evropske integracije su, kaže, proces, ali ističe da je još važniji pozitivan imidž koji je Srbija uspela da povrati zahvaljujući i dobronamernim ljudima koji žele Srbiju u EU.

Navodi da sve što se dešava u Srbiji se meri, te da atmosfera na sastanku Mekalistera sa opozicijom i nevladinim sektorom pokazuje demokratičnost, otvorenost i pluralizam.

Joksimović kaže da izbegava da preterano kritikuje opoziciju jer je ministar, ali da bi imala što šta da kaže na tu temu, ali da će biti prilike za to u kampanji.

- I te kako bih mogla da kažem o kritikama koje opozicija upućuje vladi kad je reč o evropskim integracijama. Dobro je da svi kažu šta imaju i da to pokazuje debatnu atmosferu. Ukrstićemo argumente kada su ovako važne posete u pitanju - kaže Joksimović.

Dodala je da niko u Vladi Srbije u razgovorima sa predstavnciima institucija iz inostranstva ne opanjkava političke protivnike navodeći da tome ne služe evropske integracije.

- Trudite se da promovišete interese svoje zemlje - kaže Joksimović.

#Dejvid Mekalister

#EU

#Jadranka Joksimović

'