AKTUELNO

Potpredsednik Međunarodne asocijacije biznis komunikatora za Srednji istok Marko Selaković govorio je gostujući na Pinku o aktuelnim društvenim i političkim temama, uključujući i krizu u odnosima sa Makedonijom.

Selaković je ocenio da je potrebna ogromna veština spoljnopolitički balansirata i to ne samo kada su u pitanju dešavanja u regionu, nego i globalno.

Kako je istakao Srbija je povukla dobar potez u odnosima sa Makedonijom.

-Makedonci su nam prijateljski narod. Prirodno je praviti mostove, ali ne tako da se on sa jedne strane gradi, a sa druge podkopava. Pozdravljam to što je Srbija umela da povuče dobar potez, da uputi poziv, da se obavi razgovor i da se reši problem - rekao je Selaković.

Govoreći o suđenjima za ratne zločine, on je ukazao da je krivica individualna stvar.

BOJAN BILBIJA ZA PINK: Problemi između dve bratske zemlje moraju da se rešavaju dijalogom (VIDEO)

- Neko nas stalno gura u to da počnemo samo da verujemo da kao nacija ne valjamo, ne može sedam miliona biti odgovorno za nešto što je počinio jedan čovek - rekao je Selaković.Poredeći medije na Istoku i na Balkanu, on je istakao da je vreme da Balkan dobije ozbiljan časops na engleskom jeziku, jer je bitno kakva slika odlazi u svet. Kako je dodao, u Srbiji se više pažnje posvećuje crnoj hronici, umesto ekonomoji, razvoju i ključnim društvenim prilikama.

Selaković je ukazao da na arapskom poluostrvu postoje problemi, ali obični građani ne osećaju teret konflikta koji je Katar izazvao, te da je daleko gore u Libiiji, svernoj Africi, nego u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

On je ukazao na odlične odnose Srbije i Emirata, te da je naš pasoš tamo privilegovan. Nedavno je potpisan i dogovor o zameni srpske vozačke dozvole u Emiratima, a to je previlegija rezervisana samo za najmoćnije zemlje.

Na pitanje da li je Emiratima problem nista cena nafte, Selaković je ocenio da cena nafte jeste pala i sada je 50 dolara po barelu na svetskim berzama, ali da to njima ne nanosi drastičnu štetu, jer uspšešno razvijaju više delatnosti koje nisu naslonjene na naftu.

#Makedonija

#Srbija

'